Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 56

Олесь Бердник

Тепер часто переконують нас, що акція Володимира прилучила прабатьків до високої європейської культури, що візантійство через освячення династійності зміцнило ідею централізації, вивело Русь в лави найвизначніших європейських держав. Чи так це було?

Під стягом Сонячної Віри Олег Віщий та Святослав Мужній зміцнили Праукраїну, розгромивши довколишні мілітарні сили, що загрожували єдності Русі та її суверенності. Зберігаючи батьківські заповіти, звичаї і космогонічні уявлення, наші предки будували Храм Духу Народного з притаманного матеріалу генетичної, родинної тотожності. Кажучи простіше, Праслов’янський Дуб вирощував жолуді, а ті породжували нові парості дубів, умножаючи, зміцнюючи, плекаючи материнський гай.

Поява Володимира на історичному полі розпочала добу занепаду родинної традиції, зради батьківських заповітів, знесилення імунної сили етносу. Прихід незаконнонародженого князя до влади супроводжувався убивством братів, обманами, запрошенням чужинців, духовними містифікаціями. Спочатку фальшива концентрація розмаїтих культів слов’янського краю в одному місці, криваві жертви, що породили почуття жаху в народі, а потім — нав’язаний батогами та мечами імператив нової віри. Імператив, у якому не було жодної потреби, бо Учення Христа вільно розповсюджувалося по нашій землі, Новий Заповіт перекладали на руське письмо, євангельська мудрість Нагірної Проповіді сприймалася душами відповідно до зрілості ума й серця. Але певним силам потрібна була дискредитація Новозавітного Слова, «цезаризація» духовності, використання її з метою зміцнення структури Князя Світу Цього.

Таким чином, здійснилося жорстоке розсічення цільної артерії спадкоємності етносу. У свідомість, підсвідомість, надсвідомість попливли психообрази чужинецької ментальності, нас почали переодягати в химерне лахміття спектаклів, задуманих у вертепах втаємничених містичних банд — світських чи «духовних», — байдуже! Переодягання зовнішнє не таке страшне, одяг можна замінити, але переодягання внутрішнє формувало цілком інший психотип Нації.

6

Результати далися взнаки вельми швидко. «Красне Сонечко» продемонстрував перший на Русі взірець нещадного диктатора, для якого нема нічого святого: ні заповітів предків, ні поваги до материнства, до сім’ї, ні бережного ставлення до творчої скарбниці духу народного. Сотні наложниць, бучні бенкети, розгул пристрастей, безконтрольність чужинецьких зайд, які вогнем і мечем прищеплювали людям страхаючу віру в Того, Хто наріжним каменем Свого вчення проголосив Любов.

Гадаю, ніхто з психологів не звертав уваги на красномовні ознаки жахаючої акції «хрещення», що збереглися досі в підсвідомості народу. «Зустріти попа — нещастя». «Бачити себе у сні в церкві — неминуча тюрма». «Зустрінеш попа — хапайся за ґудзик». І ще багато прикмет та ознак, пов’язаних з негативним ставленням народу до прищеплення візантійства.