Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 54

Олесь Бердник

Чи реально існує національна душа поза газетними та мітинговими закликами й твердженнями? Чи вона вже покинула агонізуючий соціум і ми маємо справу лише з жадібними, ненависними, жорстокими, безладними юрбами? Чи таку душу треба ще формувати?

Чи є стратегія національного розвою на десятиліття й століття?

Чи оригінальні ми? А чи сліпо наслідуємо інші світові течії і прагнемо до нової рабської сітки, вириваючись з попередньої, а отже, знову станемо лише маріонетками злобної волі видимих чи невидимих експлуататорів?!

Чи враховуємо те, що Україна народжує Космічне Дитя на порозі Небесної Доби, напередодні апокаліптичної катастрофи Цивілізації, а отже, — чи узгоджуємо свої дії з пророкуваннями священних переказів пращурів?

Чи маємо чесну гуманістичну тактику щодо інших народів — близьких і далеких — враховуючи необхідність побудови збратаної Землі?

Чи думаємо про загальнонаціональну Згоду? А чи будемо душити інакомислення, як і попередня імперська сила?

Чи озброїлися нерушимою любов’ю перед початком мурування Храму України-Матері, щоб кожен камінь був покладений у святу будівлю узгоджено з Волею Вищого Розуму?

3

На кожне запитання маємо дати чесну відповідь.

Кожну дилему розв’язати справедливо. Інакше плід України буде мертвонародженим.

Йдеться не про формальний суверенітет ще однієї держави, в якій до керівних важелів кинуться тисячі й тисячі жадібних душ, і — ясна річ! — саме тих, котрі і в попередній структурі слухняно виконували волю жорстоких владик.

Мовиться про народження першої Духовної Нації. Адже жодна нація впродовж історії ще не поставила на чільне місце критерій духовності у всій його всесвітній масштабності. Ми перші повинні це зробити, не замислюючись над оцінкою такої місії з боку інших народів і племен.

Історична Голгофа Народу завершилася. Хресний шлях України має завершитися Воскресінням у Новий Світ Любові й Радості, а не проголошенням ще однієї парламентської містифікації, в якій ті ж самі актори одягають блазнівське вбрання з іншим забарвленням.

Пора світових балаганів минає.

Нині — година, для глибокої Небесної Містерії.

Спробуємо щиро, правдиво розглянути дилеми, запитання, проблеми, зачеплені вище, щоб збагнути напрямок суверенного шляху до Храму Святої України поміж туманами обману і клекотом світового базару.

В 1990 році, коли пишеться цей Заповіт, відбулося кілька подій, тісно пов’язаних з національним відродженням. Завершився Перший Всесвітній Собор Духовної України в Коломиї, республіка відзначила урочистим Збором на Хортиці 500-річчя Запорізького козацтва. Наступного року планується Другий Всесвітній Собор Духовної України на острові Січі. Можна було б радіти, святкувати ці та інші знаменні події, сповнитися певністю, що справа національного визволення виграна. Проте наші душі сповнені тривоги і болю; суспільна свідомість сучасників оповита імлою політичних забобонів та псевдодуховних спектаклів. Тому розмову на Хортицькому Соборі українці повинні вести безкомпромісно, відверто, якнайщиріше, з повним розумінням того, що готується диспозиція для останнього бою за наше духовне визволення. Чи знайдемо основу для братерської згоди? Чи збагнемо причини вікового падіння? Чи вирвемося з прадавніх пасток, в яких перебуваємо досі? Чи перестанемо слухати нашіптування чужинецьких ідеологів і повернемося до заповітів рідних батьків і пращурів? Вірячи в те, що грядущий Форум знайде спільне рішення для Нації, ми назвали цей Заповіт Хортицькою Хартією.