Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 53

Олесь Бердник

1

Світовим базар клекоче різномовним гамором. Сотні улесливих, запобігливих, погрозливих, заспокійливих голосів звертаються до пробудженого слуху України, до її ще не утвердженої самосвідомості. Пропонують, торгуються, обіцяють, набиваються в друзі. Підсовують вишуканих богів, кумирів, наставників, лідерів, вождів, погоничів. Над змученим віковим лоном Нації, в якому двигтить раменами Таємничий Плід, схиляються повитухи й акушери, жадаючі прийняти до своїх рук тисячолітнє Дитя, котре так нестерпно довго бариться з’явитися в цей закривавлений, тривожний світ.

Корчиться у відблисках ядерних чорнобильських вогнів Діва-Україна, знемагає на попелищах сплюндрованого Краю, жахається вирішальної миті пологів, бо не відає, не знає, хто тупоче понад нею у псевдопатріотичному хороводі, з якою метою пропонує свої акушерські послуги. І чи не стануть ті послуги кесаревим розтином або й жорстоким історичним абортом, викиднем?

Безліч дилем. Сотні тривожних запитань.

Всі дилеми треба розв’язати. На всі запитання треба дати відповіді. Приблизні рішення дадуть приблизний результат. Поведуть у хаос. А певніше всього — у старі пастки, хай і розмальовані новими модерними барвами.

Україна зобов’язана врахувати не лише власний досвід, а й космоісторичний досвід усіх віків, усіх народів. Ми бачимо фіаско цивілізації, катастрофу тисячолітньої зарозумілості й гордині. Маємо збагнути причини такого всеохопного рушення і реалізувати це прозріння у будівництві власного прийдешнього. Бо повторювати марні кола інших банкрутів — навіщо?

Або станемо гармонійним акордом Всесвітньої Симфонії і ввійдемо — перші в земній історії — до Зоряної Сім’ї, показавши приклад іншим народам, або будемо викинуті на космічний смітник.

2

Основна проблема бентежить і мордує Людство: хто ми, звідки й куди?

Якщо не вирішити цієї проблеми, не збагнути тайни власного покликання — всі інші проблеми не будуть розв’язані. А вирішувати достойно і тотожно Правді може лише духовна Людина, навіть Високодуховна Людина. Не релігійна, не містична, не учасник якогось окультного дійства, не член церкви чи матеріального ордену, а Людина, котра самозречено прагне ототожнитися зі своїм глибинним коренем — Духом ЖИТТЯ, або Вітцем Небесним, як його називав Учитель Нового Заповіту.

Лише така пробуджена Людина уважно н відповідально оглянеться «по своїй хаті і по своїм полі», як писав Каменяр, щоб знайти гідний шлях для будування Храму Святої України, її нової Світлиці. Саме тут виникають тяжкі дилеми, тривожні запитання.

З чого будувати? З яких духовних, історичних, ідеологічних, мистецьких, соціальних, політичних, космогонічних матеріалів? На світовому смітнику нагромаджені велетенські купи «конструктивних» деталей, і не бракує «академічних» авторитетів, які рекламують це будівельне лахміття для нашої Нової Хати. Кого слухатися? Які аргументи брати до уваги?

Чий проект взяти за основу?

Чи є у нас архітектори, котрі знають призначення Будівлі, що її вже тисячоліттями чекає дух Нації?

А якщо такі архітектори зголошуються до дії, то чи відають вони Волю Етносу? Адже волюнтаризм і сваволя тих чи інших політичних груп, навіть найрадикальніших, ще не є Воля Нації.