Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 24

Олесь Бердник

Створення УРСР не змінило ситуації докорінно, як цього вимагала боротьба і воля нації. Імперія імперіалізму та шовінізму не лише не подолана, а набрала нових, вишуканих форм і грандіозних масштабів. Національний дух розчиняється в псевдоінтернаціональній суєті сучасності, вичерпуючи себе для чужих йому замірів та цілей. Древні традиції творчості та історичної спільноти забуті й девальвовані. Нових нема і вони не можуть виникнути. В цих умовах альтернатива така: або Україна деградує і згодом загине, як неповторний національний творчий дух, або знайде для себе нове втілення.

Ми бачимо такс нове втілення я народженні Української Космічної (Всесвітньої) Республіки, яка виводить свій народ на простори безсмертного духовного життя і кличе всі народи йти цим шляхом, створивши Зоряне Братерство Націй і Планети.

Ця Хартія дає основи буття Космічної України для пошуку вільних, небувалих ще форм творчого вияву, в яких би міг втілитися полум’яний Дух Еволюції.

1. НАЦІЯ

Українська Духовна (Космічна) Нація є братерство творящих душ, котрі об’єднуються віднині й довіку священною спілкою любові й радості для ствердження Нового Ступеня Всепланетної Еволюції.

В основу свого духовного кореня і творчого прояву Українська Духовна Нація кладе зерно всіх творчих надбань історичної України. Найсвященніші з них: мова, фольклор, здобутки літераторів, митців, будівників, педагогів, заповіти мужності й свободи, залишені нам героями Січі Запорізької, і дух невичерпної творчої дії, котрий народив український народ для легендарної містерії буття на радість світові і братерським народам планети.

До Української Духовної Нації можуть приєднуватися індивіди інших націй, якщо вони поділяють наші духовні ідеали.

Українська Духовна Нація не є статистичне об’єднання людей, а незримий духовний організм, для діяльності якого досить двох душ

Приналежність до Української Духовної Нації визначається не декларацією, не запевненням, а життєвим подвигом і духовною дією по закону Краси, Любові й Радості.

Критерії Буття Української Духовної Нації

Земля, яку обіймає історично-географічна Україна — це лоно, де формувався дух Нації. Проте для невичерпного саморозкриття необхідно переступити через обмеження лона. Тому Буття Духовної України переростає масштаби земної України, щоб мати змогу вийти на вселенський простір дії.

Земля виникає, зникає, опускається на дно океану, переходить з рук у руки. Тому народ, котрий зв’язує своє буття з географічними факторами існування, неминуче гине.

Українська Духовна Нація ставить перед своїми духовними громадянами найголовніше завдання, єдино достойне Людини — розкрити в собі і в нащадках своїх невичерпне зерно Любові, Краси й Радості для братерського всеоб’єднання Всесвіту, розпочати Еру Космічного народження Людини.

Тому Хартія особливу увагу приділяє Людині.

2. ЛЮДИНА

Життя саме творить себе. Тому будь-яка штучна концепція чи філософія стане мукою для людей і не створить нічого, крім хаосу та історично немічних форм, приречених на розпад.