Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 23

Олесь Бердник

Українська Космічна Республіка покликана до життя не умоглядними теоріями, а внутрішнім прагненням народного духу до саморозкриття. Дії та цілі, в яких донині розкривався творчий потенціал народів і націй, недостатні для розквітання невичерпної суті духу, бо вони обмежуються, головним чином, біологічною функціональністю і виводять з неї навіть ідеологічну та Духовну базу. Тісні для національного духу також рамці державності й географічно-економічні риштування, бо вони спрямовують творчість народів у архаїчні колії примітивнішого життя.

Настав час нового ступеня буття для народів і націй. Ця ступінь органічно виростає з минулих досягнень безлічі поколінь і творчих осяянь національного генія. Завдання нашої епохи — вчасно відчути необхідність нового народження і піти йому назустріч.

Багато соціальних концепцій спрямовують розум людства до асиміляції націй як тимчасових історичних об’єднань людей, котрі нібито в епоху всеоб’єднання людства стають антагоністами і викликають почуття взаємовиключення і ненависті.

Ця думка глибоко помилкова і катастрофічна для людини як творящої істоти. Нація — це не результат теорій, концепцій чи якогось вчення. Це — стихійна (космічна) історична реальність, така ж глибинна і самодостатня, як індивідуальність людини, тварини чи будь-якої суверенної істоти.

Можна сказати, що Нація — то духовний організм, в якому втілюється Творчий Дух Еволюції. Тому, шукаючи шляхи до творчого саморозкриття народів планети, необхідно проблему Нації вирішити остаточно і безповоротно, щоб більше не повертатися до неї у сфері теорії. Помилковий вибір буде катастрофічним не лише для Нації, на яку замахується рука руйнатора. Такий злочин завдає удару в серце всього людства, бо позбавляє його скарбів неповторного національного духу.

Така небезпека нависає над багатьма націями світу.

Довкола їхніх доль точиться жорстока боротьба — явна і таємна. Руйнатори знають, що відверта декларація ліквідації національної неповторності викличе опір народного духу, тому вони озброюються примітивними концепціями про грядуще братерство народів, шлях до якого лежить через злиття націй у єдину нівельовану спільноту. Всім зрозуміло — і руйнаторам, і тим, проти кого ведеться наступ, що всі ці теорії лише фіговий листок, яким прикривається вовча морда антиєвангельського духу шовінізму та імперіалізму. Тому боротьба з цим духом повинна вестися не в сфері суперечок та доказів, а ґрунтуватися на Космічному Праві Націй на незалежний творчий вияв.

Історична реальність така, що Україна, як і багато інших націй, не спроможна вільно виявити свій творчий дух. Ще не сформувавши твердо своє національне обличчя, Україна поєднала свою долю з могутньою жорстокою імперією, заміри якої були діаметрально протилежні волі української Нації.

Всі спроби вийти на шлях суверенного розвитку жорстоко придушувалися, бо основою конфлікту і ставкою історичної гри були колосальні багатства України і географічно-економічні фактори, пов’язані з її буттям.