Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 26

Олесь Бердник

Космічна Україна звертається до людства з братерським закликом — розпочати новий ступінь Божественного Життя, до якого закликав у своїй молитві Великий Учитель Нового Заповіту Христос, про який мріяли мудреці й подвижники всіх віків та народів.

Ми не бачимо сил і причин, здатних зупинити наступ Епохи Єдності й Любові.

Історичні катаклізми, що донині потрясають планету, — лише інерція вселюдського сну, лише вичерпування архаїчних програм ненависті та марнолюбства.

Космічна Україна відкриває Людству своє серце, сповнене любові, свої творчі скарби духу, нагромаджені національним генієм упродовж віків, і говорить урочисто, щиро:

Народжуйтесь, Брати-Народи, у Небо волі! Ви вільні — від воєн, армій, партій, деспотів, ідеологій, марновірства, в’язниць, псевдозаконів! Ви вільні — для любові, радості, творчості, молитви, пізнання, самопізнання, для всеоб’єднання буття.

Хай Покров Великої Матері Всесвіту буде над Вами!

ХАРТІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДУХОВНОЇ РЕСПУБЛІКИ

Найвища цінність людського буття — творчий дух. Найкраще, найглибше, найбарвистіше він виявлявся і виявляється через національний геній, тому що саме Мати-Нація дає духові Людини багатопланові річища для творчої дії: мову — основу мислення і спілкування, історичну спадкоємність братерства й вірності, творчі скарби тисячоліть, добуті пращурами в поході до Істини, морально-етичні заповіти Любові й Людяності. Власне, поза цією основою нема людини. Тому будь-які соціально-політичні ідеї та ідеали, або філософські вчення, що ведуть до припинення ролі Матері-Нації, до її зубожіння або асиміляції, — є не еволюційні, антилюдяні, злочинні, руйнівні для життя всього людства, бо людство виростає з проявів національного духу, являючи собою не конгломерат, не суму осіб, а братерство племен, народів і націй.

Ворогом цього ідеалу є прадавній дух імперіалізму, мілітаризму та властолюбства. Він виявлявся на різних етапах історії під розмаїтими личинами: як маніакальне прагнення до світового панування, як релігійно-містична деспотія, як тоталітарні утвори сучасності. Для всіх них завжди була і є притаманною люта ненависть до національного творчого духу, бо саме той дух прищеплював Людині ідеали гідності, вірності, неповторності, любові, незламності, мужності, святості. Маючи за собою Дух Матері-Нації, Людина відчуває себе невмирущою. Знаючи це, імперіалізм розробив віковічну стратегію боротьби супроти Матері-Нації: від грубих методів геноциду, коли фізично винищуються цілі племена й народи, до духовної отрути асиміляційних ідей, під впливом яких люди зрікаються своєї національної неповторності, стаючи сміттям інволюції, передаючи наступним поколінням байдужість, цинізм, занепад, деградацію творчості, збіднюючи дух.

Сучасна історична реальність демонструє страхітливу деградацію національного творчого духу, котрий затоптаний прагненням Імперіалізму та прагматизму до панування над душею людини. Псевдокомфорт, культ речей, стереотип мислення і діяння, потік псевдокультури, глобальна маніпуляція душею людини засобами масової інформації — ось лише деякі методи боротьби супроти Матері-Нації.