Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 21

Олесь Бердник

Древня земля від Карпат до Кавказу?

Але ж земля виникає і зникає, тоне в океані і встає з океану. Хіба захочеш ти будувати Храм Святої України на такому хисткому ґрунті?

ХТО Ж ТИ? Священний Славута-Дніпро?

Але ж води Дніпровські, оживляючи українські землі, несуть свої хвилі у море, в океани планети, і стають хмарами, дощами, травами, підземними озерами, солоною кров’ю людей і тварин, білими хуртовинами над Європою чи Америкою.

ХТО Ж ТИ? Задумливі Карпати? Вікові ліси? Неозорі степи? Лелеки, що повертаються з чужинецького вирію?

Але ж прекрасні гори є і в інших краях, і ліси гімалайські чи сибірські або канадські не гірші від наших, і лелеки такі ж самісінькі в Словаччині чи Хорватії, в Румунії або Польщі.

ТИ, УКРАЇНСЬКИЙ БРАТЕ, — невмирущий дух правічних войовників і мандрівників, матерів і хліборобів, кобзарів і шукачів тайни, лицарів Січі Запорізької і вірних дівчат, котрі не діждалися своїх коханих з кривавих походів.

ТИ — це дух Казки, то несе в своїх символах великий смисл Буття.

ТИ — це пісня народу: весела й сумна, зажурлива й буряна, громова й нечутна. ТИ — нелюбов і обурення повстання, волелюбність і творчість ремісника, пісенника, будівника, поета, митця, садівника, сіяча.

ТИ — це вічне прагнення до всеохоплення Сущого, до Преображення життя на основі краси та гармонії.

Ось чому ворожі сили всіх віків хотіли одняти від Тебе головне — творчу суть національного духу і обмежити твій вияв лише зовнішніми лаштунками суспільної комедії — землею, кордонами, урядами, політичними структурами, — тобто смертними, плинними, випадковими виявами. Якби ти прийняв остаточно ці ознаки національного життя, — це означало б неминучу деградацію і смерть творчого духу.

Але час настав! ТИ пробудився і пишеш своїм життям Книгу Буття Святої України — Республіки Духу. ТИ бачиш життя Рідної Матері і її Сестер у таких масштабах і виявах, які важко вкласти в слова. Все це попереду — у невимірності Грядущого, котре почалося ТЕПЕР!

* * *

Що ж діяти? З чого почати дію Преображення? Насамперед визнати ПЕРШІСТЬ, ВИЩІСТЬ духовного життя над життям фізіологічним, функціональним. Фізіологія у всіх людей (у тварин теж) — однакова, а духовне життя у кожної людини, а тим більше — у кожного народу — неповторне.

Поряд з цим необхідно захистити Слово віл руйнації та занепаду, від засмічення й смерти. Слово є проявлений Бог.

Слово є і Новозавітний Христос, посланий Матір’ю-Батьком Сущого для рятунку душ. Перечитайте євангеліста Івана, простежте суть і дії Христа-Слова.

Слово — Світло.

Слово просвітляє всяку людину, що приходить у світ.

Слово — Бог.

Слово — життя.

Слову поклоняються Мудреці та Царі.

Слово переслідують Іроди та Жерці псевдобогів.

Слово проганяє з Храму Духу торгашів та лихварів.

Слово усвідомлює свою місію і отримує Благословення Духу.

Слово знаходить собі учнів. Слово проповідує Царство Єдності і Єдиносущності.

Слово ганьблять, продають, зраджують, розпинають.

Слово воскресає і оволодіває Могутністю Духу, щоб побудувати Новий Світ — понад ричанням Темряви і Хаосу.

Станьте синами Слова. Не допустіть його до Голгофи. Слово Святої України — над вами!