Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 19

Олесь Бердник

Хай не держава формує ваші душі, а ви — формуєте державу. Є лише єдина реальність — Людська Особа. Є єдине Право — Право Людини. А держави, партії, об’єднання — то лише лаштунки нашої домовленості, нашої суспільної гри. Тому немає і не може бути якихось внутрішніх справ держав, є лише ВНУТРІШНІ СПРАВИ ЛЮДИНИ. І вони недоторканні, до них державі — зась!

Ми не говоримо про явних злочинців, убивць, злодіїв. Але й ті катастрофи духу — хіба не сучасними державами вони породжені? Коли настане час ліквідації ДЕРЖАВИ (а він настане неодмінно) — ми побачимо, що Людина в суті своїй гарна, мирна, дружелюбна істота, що хижою, кривавою, злочинною її зробили держави, імперії, деспотії, царі, володарі.

Чи можемо ми запропонувати народам світу ІНШІ форми співжиття замість держави?

Безумовно. Такі форми давно визріли в серці народів. Державна форма нав’язана силою зброї або хитрощами. І вона — штучна, мертва.

Найприродніша форма співжиття — громада, братерство спільників духовних, життєвих, творчих.

Такі громади — хліборобські, робітничі, мистецькі, літературні, наукові, загальносуспільні — можуть об’єднати весь народ. Представники тих чи інших громад можуть координувати творчі зусилля своїх осередків на рівні загальнонаціональному чи всепланетному. Періодичні Конгреси Духовних Народів та Всепланетні Конгреси Народів Землі можуть гармонійно координувати всеохопне життя нашого світу, відповідно до волі всіх жителів — Людей Розумних.

Вже тепер Українці всього світу можуть періодично збирати такі Духовні Конгреси, щоб знайти реальні можливості для збереження культури, для умноження плодів Пізнання, для протиборства асиміляційним процесам, для знаходження контактів з іншими братніми народами у сфері духу і розуму.

Скептики скажуть: — А якщо агресія? Якщо напад? Як захиститися? Як зберегти суверенність?

Суверенність чого? Хто має в світі суверенність? Суверенність держав — ілюзія. То суверенність хижаків, які не бажають розлучатися з своїми привілеями. Жоден народ не має в серці своєму хижацьких зазіхань на інші народи — до того його примушують диктатори.

Єдина суверенність — духовна. Її треба плекати, але це можливо лише добровільно, коли народ обере стежку внутрішньої непідлеглості, свободи.

Народи втомилися від абсурду, який сіють держави. Мільярди, мільярди сиплються в зажерливу пащу воєнного дракона. Навіщо? Для чого? Хіба не ясно, що результат нього безумства — вибух?

Повинні бути створені Духовні Уряди Духовних Націй. Не бюрократи, що ґвалтують живу душу народів, а повноважні посланці вільних громад, які складуть ядро Зоряного Братерства Землі.

Хай щезнуть слова, що означають війну, руїну, в’язницю, загибель, катування. Хай вернуться додому солдати. Хай залишиться лише Армія Пізнання, Армія Любові, Армія Творчості.