Читать «Альтернативна Еволюція» онлайн - страница 111

Олесь Бердник

Зараз розпочався Цикл Космічної Весни. Вперше за тисячоліття земної історії. Хто зуміє вкинути у землю сучасності гармонійні зерна, той отримає колосальний урожай в особистій долі і в долі своїх рідних. Я, безумовно, бачу те, що й ви. Я бачу занепад, цинізм, сумніви, хитання, абсурд, злочинність. Але благо вам, благо всім нам, якщо ми відчуваємо серед цього хаосу вібрацію Камертону Бога, Камертону Грядущого Преображення.

Товариство, я хотів би, щоб сьогодні відбувся діалог, щоб ви задавали запитання, хотілося б почути, що ви відчуваєте, яке ваше інтуїтивне відчуття нашої епохи. Чи є у вас передчуття цих грядущих змін?

Запитання:

Кожен народ має завдання, яке перед ним поставила сила творіння. Дуже багато сказано про Російську ідею. Досить згадати Соловйова, Флоренського, Бердяєва. Вони філософськи концентрували вікові пошуки російського народу і визначили завдання — це месіанська ідея високої духовності, що її Росія повинна нести

всьому світові.

В зв'язку з цим виникають такі запитання: в чому ж тоді полягає Українська ідея, якщо вона є? Чи не було прийняття Україною незалежності трагедією для Небесної Росії? В чому суть ідеї Русі та її триєдності? Що таке слов'янство і чи є ідеї, що об'єднують слов'ян, без російської домінанти? Чи може ідея Української Духовної Республіки стати Українською ідеєю і, якщо може, чому УДР не виходить на ширше поле діяльності? Чому УДР займає пасивну позицію в той час, як через індустрію свідомостями, масами заволодівають ідеї американського космополітизму, прищеплюючи свої цінності і унеможливлюючи існування духовно орієнтованого суспільства, або «Ружі Світу»?

О. Б.:

Друже, це є справжній сталкінг! Відповідаю.

Перше. Філософи, яких ви згадали, безумовно, є гордістю Росії, центром мислі і концентратом її духовності. Але треба переглянути поняття духовності, тому що під духовністю часто розуміють «церковність», в той час як духовність — незміряно глибше поняття. Я сказав би, що духовність — це космотворчість, гармонізація зруйнованих основ Божого Буття. У духовність повинно входити все: освіта, наука, пізнання, виховання дітей, соціологія… навіть політика! Справжня політика має бути інструментарієм високої духовності. Так сталося, що політику стали вважати брудною справою. А якби Флоренський або Бердяєв не нехтували політикою, то ми уже давно змінили б ситуацію у світі.

Тепер щодо Української ідеї. Вона близька до Російської, точніше, це є Праруська ідея. Це спроба об'єднати розмаїті етноси в єдину сім'ю. Спочатку це відбувалося за допомогою сили і зброї (скажімо, так діяли Рюриковичі). Поступово з'явилися такі люди, як Сковорода, Соловйов, які стали формувати, так би мовити, «духовну імперію» — братерство народів, об'єднаних ідеєю преображення. Безумовно, і Соловйов, і Флоренський, і Бердяєв, і Сковорода, і Шевченко ніколи не виступали за екстремістські рішення, за те, щоб той чи інший народ відділявся і їв шматок свого хліба десь у куточку. А йшлося саме про те, щоб, кристалізуючи духовну й культурну суверенність, разом з тим здобутки національного генія об'єднувати, синтезувати, вводити в єдину загальнолюдську симфонію.