Читать «Альтернативна Еволюція» онлайн - страница 113

Олесь Бердник

Чому УДР не виходить на більш широке поле діяльності?

А що таке «широке поле»? На широке поле діяльності виходив і Сталін, і Гітлер, і багато інших діячів, і який результат? Треба виходити не на широке поле діяльності, а на правильне. Якщо ми з вами викохаємо хоча б кілька зерен Нового Світу, Нового Творення, це може бути найбільше досягнення, яке тільки можна уявити.

Запитання:

Ви сказали, що ідея України і Росії — об'єднати народи. У зв'язку з цим: чим Українська ідея відрізняється, скажімо, від Французької ідеї, або Американської? Чи, може, в них ідеї немає, є тільки в нас?

О. Б.:

Гостре запитання! Але тоді ж можна було б запитати й інакше: чим це Ісус (або Будда) відрізняється від інших? Хіба не дві ноги, дві руки, двоє очей? Так і тут. Про українців можна сказати: такі ж люди, як французи, двоє очей, двоє ніг і так далі. Але Доля інша. Франція вже оволоділа певним способом буття, яке неможливо змінити. Ні Англія, ні Америка не змінять свій стереотип поведінки. Можуть серед них з'являтися такі, як Ричард Бах — його «Чайка на ім'я Джонатан Лівінґстон», «Ілюзії» нас надихали до духовного пробудження свого часу і до сих пір заворожують. І ідеї Баха відповідають нашому завданню. Він на одному з островів у Тихому океані створив альтернативну групу, яка готує прорив у інший світ. Але коли я розповів про ідею Духовних Націй, він був заворожений, він сказав: «Це те, що треба! І це можна здійснити лише на вашій землі. Ми в Америці можемо лише мріяти, щоб хоч декілька людей об'єднати, а націю, етнос — це вже неможливо».

Ось чим відрізняються такі етноси, як Україна, Росія, Білорусія чи інші слов'янські народи. У нас є ще небагато часу. От якщо нас економічним катком придушать і ми станемо споживачами, як американці або жителі Західної Європи, тоді ми скажемо: Франція і Україна однакові, різниця в тому, що Франція багато живе, а Україна — в злиднях. Тільки народ, який не кружляє в зачарованому кільці повсякденної рутини, здатний вийти з колії і осягнути нове буття, народитися знову, трансформуватись.

Запитання:

Як ви ставитеся до сучасної наукової фантастики?

О. Б.:

(Сміється.)

Дуже позитивно. Намагаюся прочитувати всі новинки. Більше того, фантастика — це той жанр літератури, який ставить, можливо, найсміливіші і найгостріші проблеми нашого сьогодення. Саме фантасти частіше від інших письменників в основу своїх творів кладуть ідею трансформації, ідею Преображення, ідею внутрішнього пошуку.

Запитання:

Єднання суверенних незалежних народів чи не буде такий крок запізнілим? Безперечно, це є утворення надійної бази для виходу Людства у Всесвіт, але чи не запізно?

О. Б.:

Ніколи не буває пізно, друже, бо Бог і вчора, і сьогодні,] завтра один і той же, а міст у нас. Тому я вас прошу, не думайте про те, що справа вирішується тепер, у цей момент. Ми у вічному поході, у вічному польоті, і наші предки за нами летять, чи, може, ми за ними, і ті, що мають народитися після нас. І все має бути єдиним Потоком, який прагне у запаморочливу далину. І чим далі ми будемо просуватися, тим більше буде радості. Буде очищення спершу планети, потім Сонячної системи, потім Галактики…