Читать «Пътят към Велесберг» онлайн - страница 3

Сергей Лукяненко

— Моля да ни предоставите капсула за кацане в прелитания район — вежливо каза Игор на диспечера. Той ни погледна и… Аз почувствах как мирисът му потъмнява — в кръвта му се изляха стресови хормони, по кожата му изби невидима за очите пот.

— На какво основание?

Ако на наше място стояха възрастни, диспечерът нямаше да пита нищо. Какво, да не би да му е жал за капсулата?… Но мнозина са недоброжелателни към родърите. Игор въздъхна и извади от джоба си своя знак за самостоятелност. Аз — своя. Пътниците, седящи наблизо, вече ни гледаха с любопитство. И още как. Двама отвратителни, мръсни, скандални родъри искат да им се предостави капсула за индивидуално кацане, сякаш са порядъчни граждани.

— Доколкото ми се струва, нямате сериозни основания за кацане?

Разбирах диспечера. Пред него стояха две хлапета. Единият — в идиотско облекло, с разноцветни коси, загорял и изподраскан. Другият — по-спретнат (не обичам странности по дрехите си), със светли коси (повдига ми се от миризмата на боя), светлокож (много трудно хващам тен)… но все пак — родър. И на тези родъри просто им е щукнало да се откажат от пътуването до Токио и решили да слязат в подножието на Скалистите планини…

— Уви. Капсула се дава само при наличие на основателна причина. Или ако се изисква от поне трима пътници…

Дуелът очевидно завършваше не в наша полза. Родърите бяха оскърбени, а на останалите пътници публично бе демонстрирана тяхната безпомощност. Сега вече ставаше въпрос за това, да запазим достойнството си. Игор с надежда огледа салона. Но не видя никой, приличащ на родър. Само на пет реда от нас седеше момченце. Но видът му беше твърде спретнат, домашен… За всеки случай му кимнах. Момчето кимна в отговор и стана. Мина по пътеката, докосвайки с ръка знака на гърдите си, сякаш се страхуваше, че може да изчезне. Успях само да забележа, че момчето беше рижаво и съвсем малко, на не повече от единайсет години.

— Аз също искам да сляза тук.

* * *

Огладняхме едва вечерта — точно преди на Игор да му хрумне идеята за капсулата, в самолета сервираха обяд. През целия ден ние бодро крачехме по степта, от време на време спирахме за почивка, говорехме си, разказвайки разни смешни истории. Говорехме най-вече ние с Игор. Рижия слушаше и се усмихваше нерешително. Най-накрая той се престраши и разказа историята за момичето, което решило да излъже тест-компютъра и да получи знак за самостоятелност. Историята беше изтъркана, но ние се престорихме, че не сме я чували преди. Разбирахме, че на Рижия сега му беше тъжно.