Читать «Пътят към Велесберг» онлайн - страница 2

Сергей Лукяненко

— А на колко сте години?

Игор се засмя:

— Имай предвид, Рижи, че въпросът ми за възрастта беше провокация. Родърите не отговарят на такива въпроси, а в краен случай казват преди колко време са получили самостоятелност. Но заради запознанството ни ще ти кажа — тринайсет. И още нещо. Скрий знака си. Родърите не го носят на показ.

Аз се усмихнах, гледайки как Рижия припряно сваля златното си кръгче. Знакът е направен от позлатен титан, вътре в него е пресован идентификационен чип, а на повърхността му са гравирани думите: „Достигнал възрастта за лична отговорност“. От другата му страна — името.

Игор се обърна към мен:

— Е, Чингачгук, ще тръгнем ли към планината?

Планината издигаше неравният си гребен към хоризонта. Покритите със синкав сняг върхове приканващо блестяха над тъмните корони на дърветата. Там, в планините, боровете са високи по двайсет метра. И никакви миризми, освен на сняг и иглички…

— Далечко е — небрежно казах аз, вече знаейки, че ще отидем. — Стотина километра и отгоре.

— А закъде да бързаме ние, родърите…

Ние с Игор се гледахме разбиращо. Игор знае какво ми е. Иначе нямаше да прекарваме по половин година из планините…

— Да — обърнах се към Дейв. — Забравихме да ти благодарим, Рижи.

Леко се смутих, наричайки го така. Не обичам прякори.

Но Рижия, изглежда, вече беше свикнал с новото си име.

— Точно така — поде Игор. — Ти ни спаси. Иначе направо потъвахме.

Той беше прав.

* * *

В пътническия салон на стратолайнера можеше да се побере такова великолепно блато, в каквото биха цопнали двама самонадеяни родъри. Салонът се проточваше по цялата дължина на широката стометрова тръба, залята от мека оранжева светлина. На четирите реда седалки малобройните пътници дремеха, слушаха музика и гледаха теле шоу. Лайнерът летеше полупразен, както е нормално за рейс от Флорида в началото на курортния сезон.

Ние с Игор седяхме до стъклената кабинка на диспечера, инсталирана в средата на салона. Навярно близостта ни с нея подтикна Игор към мисълта да слезем от самолета. Когато кадифения глас на стюардесата обяви, че след петнайсет минути лайнерът ще прелети над Скалистите планини, Игор леко ме сръга с лакет. Аз измучах, без да отварям очи. Исках да подремна — цялата нощ вървяхме край пътя, добирайки се от града до аерогарата. Преминаващите край нас коли понякога спираха, сигнализираха ни, но ние упорито вървяхме напред. Истинският родър не сяда в автомобил без крайна необходимост. От един автомобил, който сигнализираше особено настойчиво, дори незлобливо ни наругаха… Сега ми се искаше да спя, но Игор неумолимо ме тормозеше:

— Чинга! Голямата Змия! Хей, Миша!

Аз го погледнах въпросително.

— Хайде да вземем капсула и да се измъкваме оттук.

— Защо?

— Просто така.

Цялата прелест на постъпките „просто така“ е в това, че не трябва да ги обясняваш дори на себе си.

— Хайде…

Надигнахме се от седалките. Както винаги след рязка смяна на положението, миризмите ме удариха с нова сила. Преди всичко — мирисът на самолет. Триещ се метал, огъваща се пластмаса, искрящи контакти, загорели изолатори, протекла смазка, прясно боядисани панели и още хиляди познати и непознати миризми се сливаха, за мое щастие, в една, възприемана като мъхесто, скърцащо виолетово петно над главата ми. С него лесно можеше да свикна и да престана да го забелязвам. Но виж, ароматът на мощния френски парфюм, идващ от жената в края на салона се оказа неизбежен и неунищожим. Той биеше право в подсъзнанието като гореща червена вълна и ми струваше големи усилия да изплувам от нея, за да мога да мисля спокойно и без усилия.