Читать «Моя диодна лейди» онлайн - страница 5

Роджър Зелазни

През последните пет години дванадесет пъти бях нанасял удари на Сийкфакс. Те знаеха, че няма кой друг да бъде освен мен, но изобщо не можеха да го докажат. Бях конструирал Макс-10, Максин, с цел да планирам перфектни престъпления и тя вече го беше сторила дванадесет пъти. Сийкфакс беше тръгнал срещу мен, но винаги бяхме надхитрявали детективите им, охраната им, алармените им инсталации. Благодарение на Максин никои два от обирите не притежаваха и най-малко сходство в метода. Всеки един бе кражба de novo1 . А сега, щом Кронщад беше дошла в града предварително и под фалшиво име, то тази Денвърска конференция намирисваше на организирана история. В брошурата също се говореше за голяма експозиция от скъпо оборудване. Бяха ли намислили нещо специално за Дани Бракън? Може би си струваше да разбера…

— Имате ли нещо против да се качите в стаята ми за едно последно за лека нощ? — попитах поемайки ръката й.

— Да, — усмихна се тя. — благодаря.

Ха! Нямало нищо по-страшно от ревнив конструктор на компютри, или от ревнив компютър, както разбрах в последствие…

Когато отидохме в стаята ми и седнахме с питиетата, тя ме попита, това което очаквах: „за всички тези обири по изложенията и конференциите на Сийкфакс…“

— Да?

— Би ми се искало да разбера мнението ви кой може да ги извършва.

— IBM, Радио Шак?

— Сериозно. Никога не е оставяна нито една улика. Всяко едно е всъщност перфектно престъпление. човек може да си помисли, че такъв престъпник би се насочил към по-голяма игра — да речем, бижутерски магазини или банки. Моята теория е, че това е някой, който има зъб на компанията. Вие как смятате?

— Не. — казах и докоснах с устни шията й, навеждайки се, за да й долея чашата. Тя не се отдръпна. — Вие предполагате, че това е един човек, а фактите сочат обратното. От докладите, които съм чел, между никои два от обирите няма сходство. Боя се, че за подземния свят изложенията на Сийкфакс просто имат славата на фасулска работа.

— Дрън-дрън! — каза тя. — Не са фасулска работа. За всяко едно от тях се вземат най-строги предпазни мерки, но крадецът изглежда се приспособява като самият той взема най-строги мерки. Смятам, че това е някой човек, който има зъб на компанията, човек комуто доставя удоволствие да я прецаква.

Тогава я целунах по устните, за да спре да говори. Тя се наведе към мен и аз я изправих на крака.

Някак стана така, че лампите изгаснаха.

По-късно, докато лежах и пушех, тя каза: — Всички знаят, че ти си този, който го прави.

— Мислех, че си заспала.

— Обмислях как да ти го кажа.

— Ти не си журналистка. — казах.

— Не, не съм.

— Какво искаш?

— Не искам да отидеш в затвора.

— Ти работиш за Сийкфакс.

— Да. Работя за Сийкфакс и съм влюбена в дизайна на 5280 и 9310. Знам, че те са твои разработки. Хората, които казват, че са ги направили не са чак толкова добри. Това са работи на гений.

— Наех един инженер-консултант — казах — вашият Г-н Уокър, за да ми помогне с някои от чертежите. Той отиде на работа в Сийкфакс една седмица преди да ми регистрират патентите. чела си неговите и моите показания. Това е причината той сега да е вицепрезидент.