Читать «Дилемата на съноплетачката» онлайн - страница 18

Лоис Макмастър Бюджолд

— Самата ти си примамка — отбеляза Чалмис.

— Как така?

— Липсата на съобщение за твоята смърт би трябвало силно да го разтревожи. Той ще започне да се чуди какво е станало, защо не е проработил планът му. И съм сигурен, че рано или късно няма да се удържи от желанието да дойде и да провери какво става. Точно тук трябва да се постави капанът.

— Как може да се ускори това?

— Е, към твоя посетител води само една нишка — чекът. Полицията вече работи по него чрез официалните канали. Ти искаш да действаш независимо. Не можеш да се свържеш с него. Ами чрез обществените канали за връзка?

— Това е идея. Да предположим, че пусна във всички персонални канали на новинарските служби в Рио такава обява: „Господин Рудолф Кинси, банката отказва изплащане на Вашият чек. Моля да се свържете с мен за разрешаване на проблема.“ И ще посоча твоят номер. Ако успея да поговоря с него, то има шанс да го примамя тук. Но това е доста сложен план… Ами ако не преглежда каналите за лични обяви?

— Сетих се за твоя бивш приятел — онзи същия, който идва тук да взема интервю от мен, когато се срещнахме с теб за първи път, и който сам си отговаряше на въпросите. Не можеш ли да направиш нещо чрез него?

Аная се намръщи.

— Да, мога да го изнудя за статийка във видеосписанието. „Задочно интервю с авторката на «Триада», в момента почиваща в Охайо“. Пет минути стигат — ще се появя там радостна и здрава и ще кажа, че съм решила да си направя дълга почивка. Ще вмъкна фраза и за това, че съм прибрала синтезатора в шкафа, или съм го изпратила във фабриката, или ще измисля нещо друго. Може и да направя намек за частна поръчка, която току-що съм завършила и от която много съм се уморила. Надявам се само, че Хелмут няма да чуе това, иначе ще получи удар. Но ще чуе ли Кинси?

Краят на зелената клечка се беше превърнал в плоска лопатка.

— Той сигурно ще следи всички новини за теб. Според мен шансовете са много добри.

— Тогава ще опитаме и двата варианта. Да… ами ако планът проработи? Ако се появи тук въоръжен? Имаш ли някакво оръжие? — попита Аная.

— Нямам оръжия. Но не мога да те обвинявам за това, че не гледаш на живота през погледа на инженер. Около нас има много и разнообразно оръжие, и то е доста по-добро от пистолетите. И ако примамиш мръсника тук, остави останалото на мен.

— Така да бъде.

* * *

Следващите дни за Аная бяха просто кошмарни. Лишено от привичната й работа, въображението й се зае със строенето на градове-кули и хитроумни лабиринти от по-нататъшни предположения на тънката основа от наличните факти. От съчувствие Чалмис поръча и плати нов синтезатор, но приборът не можеше да се достави по-бързо от седмица и на Чалмис му се наложи да търпи пристъпите от лошо настроение на приятелката си. Накрая той не издържа и заяви, че се държи като капризно дете преди Коледа и това малко вразуми Аная.