Читать «Махди» онлайн - страница 10

Карл Май

— Ще се бием, ще се бием! — гласеше всеобщият отговор.

— Добре, тогава ще се отклоним наляво, за да стигнем от север до гората, докато приближаването ни ще бъде очаквано от запад. Понеже това означава заобиколка, ще трябва да яздим по-бързо, отколкото досега.

Продължихме нататък с цялата бързина, на която бяха способни камилите ни. По-тромавите бяха подтиквани с метреците. След известно време се натъкнахме на друга следа, после на втора, трета, четвърта и пета. Всички дири имаха повече или по-малко южно направление и се насочваха към гората. Аз можех и без да слизам да различа, че всяка се състоеше от отпечатъците на три камили.

— Дали са били само предни постове? — попита Бен Нил, който сега ядеше до страната ми.

— Определено! — отвърнах. — Виждаш, че имах право. Ако допуснем, че дирята на дяллаба е оставена в средата на съгледваческата линия, то има единайсет следи, всяка от трима ездачи, което прави трийсет и трима мъже. Колцина може да са останали при това положение в гората? С основание бихме могли да приемем, че ще си имаме работа поне с двойно по-големия брой, сиреч с шейсет противници.

— В такъв случай следва да очакваме една ожесточена битка.

— Изобщо никаква. Ние ще действаме така разумно, че да не предоставим на ловците на хора време за отбрана.

— Имаш предвид да ги обградим и изпозастреляме, преди да са се опомнили да използват оръжията си?

— Вероятно ще ги обградим, но не и избием. Иска ми се възможно повече да ги пощадя, за да мога да ги предам на Рейс Ефендина.

— Жалко! — обади се фесарахът. — Ние трябва да ти се подчиняваме, наистина, но като си помисля за случилото се в нашия дуар, ме обхваща бяс, който не ще и да знае за пощада.

— Извършителите са наказани. Те изкупиха със смъртта си своите престъпления и ти трябва да вземеш предвид, че хората пред нас не са похитителите на вашите жени и дъщери.

— Добре, но аз ти обръщам внимание, че с решението си ни подхвърляш на опасност. Как се каниш да надвиеш враговете, без те да се отбраняват и убият или най-малкото ранят мнозина от нас?

— Какво ще реша, не мога още отсега да знам. Ще трябва да се наглася с обстановката, която ще заварим. Знаеш, че във Вади ел Берд залових грабителите, без на някой от нас кожата му да е била одраскана.