Читать «Бриджет Джоунс: на ръба на разума» онлайн - страница 11

Хелън Филдинг

— Не — отсече той и запрескача по програмите от мач на мач. Гледах го като омагьосана.

— Искаш ли да правиш секс с Шарън?

— Моля?

— Искаш ли да правиш секс с Шарън и Джуд?

— Ще бъда очарован! Поотделно или едновременно? Като се опитвах да не обръщам внимание на покровителствения му тон, продължих.

— Когато се запозна с Шарън след Коледа, прииска ли ти се да спиш с нея?

— Ами… Работата е там, че спях с теб, разбираш ли?

— Но не ти ли е минавало през ум?

— А, разбира се, минавало ми е през ум.

— Какво? — избухнах аз.

— Тя е много привлекателно момиче. Би било странно, ако беше обратното. — Ухили се сатанински.

— А Джуд? — с негодувание продължих аз. — Да спиш с Джуд? Това минавало ли ти е през ум?

— Е, от време на време, мимолетно, предполагам, че да. Това е в човешката природа, нали?

— Човешката природа? На мен никога не ми е хрумвало да спя с Джайлс или Найджъл от службата ти.

— Не — измърмори той. — И съм сигурен, че и на някой друг не му е хрумвало. Трагедия. С изключение може би на Хосе от деловодството.

Точно когато раздигнахме масата и започнахме да се гушкаме на килима, телефонът звънна отново.

— Остави го — каза Марк. — Моля те, в името на Бога и всичките му херувими, серафими, светци, архангели, облакооформители и фризьори на брадата Му, остави го.

Телефонният секретар вече щракаше. Марк удари глава в пода, а в стаята забуча мъжки глас.

— Ъъъ, здрасти. Обажда се Джайлс Бенуик, приятел на Марк. Дали не е там? Просто… — Внезапно гласът му се прекърши. — Просто жена ми изведнъж ми заяви, че иска да се разделим и…

— Велики Боже — скочи Марк и грабна слушалката. На лицето му се изписа дива паника. — Джайлс. Боже. Успокой се… ъм… аа… ъм, Джайлс, мисля, че ще е най-добре да поговориш с Бриджет.

Ммм. Не познавам Джайлс, но мисля, че съветът ми беше доста добър. Успях да го успокоя и да го насоча към една-две полезни книги. След това сладко се изчукахме с Марк и се почувствах мн. уютно защитена, легнала на гърдите му, а всички теории бяха започнали да ми се струват несъществени.

— Аз обезценена ли съм? — запитах сънливо и се наведох да духна свещта.

— Обезумяла ли? Не, миличка — отвърна той и окуражително ме потупа по дупето. — Може би малко странна, но не и обезумяла.

2. СРЕД ВИЛНЕЕЩИ МЕДУЗИ

28 януари, понеделник

59,25 кг, цигари, изпушени пред Марк, 0 (мн. д.), цигари, изпушени скришом, 7, цигари неизпушени 47 [Т. е. почти изпушени, но след размисъл изгасени, тъй че умишлено не съм изпушила тези 47. Следователно броят не представлява неизпушените цигари в цял свят (би било нелепо).] (мн. д.)

8 ч. сутринта. В апартамента. Марк отиде да се преоблече преди работа, тъй че мога да изпуша една, да израсна вътрешно и да развия печеливш манталитет в подготовка за срещата с уволнението. Ясно — това, към което се стремя, е да си създам чувство за спокойствие, уравновесеност и… Ааах! Звънецът.

8,30 ч. сутринта. Беше Магдиният майстор Гари. Майната му, майната му, връх на всички майни. Забравих, че щеше да идва.

— А! Супер! Ало! Не можете ли да наминете след десет минути? В момента съм заета — изгуках аз и се сгърчих в нощницата. С какво бих могла да съм заета? Със секс? Със суфле? С правене на ваза на грънчарско колело, която в никакъв случай не трябва да се остави, за да не засъхне недовършена?