Читать «Кид» онлайн - страница 54

Джоан Джонсън

— Свърших — каза Кид накрая. Джейк погледна в тъмносините очи на бандита и видя, че самият той бе преживял сам изпитанието на гордост и упоритост.

— Благодаря — измърмори Джейк.

Кид се порови в торбите до седлото на Джейк за нещо, което можеше да послужи като бандаж. Той уви раната с една от ризите на Джейк, която накъса на ивици за целта. После се изправи и започна да оседлава коня си.

— Къде мислиш, че отиваш? — попита Джейк.

— Да глътна малко въздух.

Джейк извади колта си, който бе станал твърде тежък за държане и го насочи към Кид.

— Стой там — заповяда той. — Няма да ходиш никъде.

Кид се обърна и го изгледа спокойно. Ръката му трептеше над собствения му колт.

— Не мисля, че ще ме застреляш. Аз ти спасих живота.

Очите на Джейк се присвиха и един мускул подскочи върху челюстта му.

— Независимо от това, ще го направя.

Очите на Кид изглеждаха разтревожени и той прехапа долната си устна, което го правеше да прилича още повече на дете, каквото си беше.

— Аз не съм този, който… — Той изглежда промени намерението си да каже това, което започна да казва. Вдигна брадичката си и каза: — Давам ти думата си, че ще се върна.

Джейк се усмихна.

— Думата на един бандит?

— Даже един бандит може да притежава чест.

— Не и в моя опит — каза Джейк прямо.

— Ти ще трябва да ме застреляш, за да ме задържиш тук — каза Кид.

— Не мисли, че няма да го направя — предупреди го Джейк.

Кид очевидно му повярва, защото се облегна на стената на пещерата и скръсти войнствено ръце.

Отвъд огъня, на входа на пещерата се появи внезапно Кучето. То изскимтя веднъж, но не влезе вътре. Джейк фокусира вниманието си върху животното, за да се опита да стои буден. Той го извика да влезе вътре при топлината на огъня. Но Кучето остана, където си беше.

На Джейк му стана студено и се чудеше дали наистина е студено в пещерата или това чувство му идваше отвътре. Той усещаше гърлото си пресъхнало и кракът го болеше. Очите му бяха вече почти затворени, когато разбра, че е почти заспал. Стисна по-здраво колта в ръката си и загледа бандита в другия край на пещерата.

В следващия момент Джейк разбра, че Кид издърпал револвера от ръката му, оставяйки го без оръжие. Той сега бе безпомощен. Оставен на милостта на врага си. Нежни пръсти провериха пулса на гърлото му. Една стройна сила повдигна главата му, за да може да пие.

Джейк се опита да остане в съзнание. Самия му живот можеше да зависи от това. Но тъмнината се плъзна над него и го покри.

Анабет остави очите си да се разхождат върху бледия, трескав мъж. Чувствата й към него я объркваха и дразнеха. Тя прекъсна пътя на отмъщението си, за да му помогне. Но изобщо не можеше да разбере защо го направи.

Отначало проследи Джейк, защото той следваше Уат Ранкин. Тя видя капана и не искаше да го убият. Решението й да му помогне бе импулсивно. И виж какво се случи. Сега тя или трябваше да остане тук с Джейк, докато той се поправи достатъчно, за да пътува, или трябваше да намери начин да го отведе обратно в Санта Фе.

Накрая избра последното разрешение, докато чакаше Джейк да загуби съзнание. Щеше да остави Джейк Кърни върху задната стълба на пансиона на Юлали Шмид, където Анабет Смит щеше да го открие, когато излезеше да донесе подпалки за сутрешния огън в кухнята.