Читать «Авантюристката» онлайн - страница 181

Дженифър Блейк

Сирен беше бутната между Бретонови. Тя залитна към Пиер, преди да успее да възстанови равновесието си и той тромаво посегна да я спре. Оковите му изтракаха. Тя видя ръждивите петна на китките и глезените му, видя загрижеността в очите му и сърцето й заби, а зад очите й болезнено се надигнаха сълзи. Тя отправи на по-възрастния мъж бърза, трепереща усмивка.

— Съжалявам за всичко — прошепна тя.

— Аз не — погледът в очите му беше дълбок и спокоен.

Интендантът леко почука по масата. С лека нотка на раздразнение в гласа, той каза:

— Можем ли да продължим?

Сирен погледна мъжете пред себе си. Беше танцувала с много от тях, смяла се беше с тях, със съпругите, с дъщерите им, беше делила хляба с тях на масата на губернатора. Самият губернатор й беше показал най-решително пристрастие. Независимо от това сега я гледаха, като че ли беше непозната. Тя се почувства незначителна по начин, по който не се беше чувствала в килията на затвора. Беше като че ли е престанала да съществува като личност за тези мъже, превръщайки се в проблем, който те трябва да разрешат с възможно най-малко главоболия и най-малко неприятности.

Това я ядоса. Промяната й се отрази добре. Тя изправи рамене.

— Тази жена — каза Рене — е Сирен Нолте. Има причини да се счита, че тя е водач на тази организация за незаконна търговия. Пред вас, господа, имате счетоводна книга, попълнена от собствената й ръка.

Пиер се придвижи напред и веригите му издрънчаха:

— Това обвинение е смехотворно!

Рене не му обърна внимание.

— Била е видяна в активни преговори с капитан Додсуърт, английският капитан на кораба „Полумесец“, както чухме от свидетеля Туше. Нещо повече, тайният план за ограбването на кралските складове с конфискуваните стоки, в който има женско участие, най-вероятно е неин и тя е била чута да дава команди от лейтенанта, който я е хванал през онази нощ. Моето мнение е, че тя е точно това, което я наричат — лейди — контрабандистка, и като такава трябва да бъде наказана с цялата строгост на закона, за назидание на другите.

Какво прави Рене? От всички присъстващи той най-добре знаеше какво е нейното място и колко успешна е била търговията й с английския капитан. Толкова ли силно беше накърнена гордостта му от начина, по който го бе напуснала, че искаше да я види пропаднала, колкото може по-ниско, за отмъщение? Или играеше по-сложна игра?

— Сирен е с нас само от три години — каза Пиер. — Търговията ни датира много преди това.

Рене направи презрителен жест:

— Може би е истина, че сте търгували по-малко. Но отречете, ако можете, че сте получили най-големите си печалби, откакто тя застана начело на вашите експедиции.

— Тя идваше с нас, да, но не ни е предвождала — повтори упорито Пиер.

Той се опитваше да я запази, Сирен го знаеше. Въпросът кой е водил нямаше значение за Пиер.

— Печалбите ви са по-големи през последните години, нали? Отговорете моля, Жан Бретон.