Читать «Денят на обречения крал» онлайн - страница 3

Брайън Олдис

— Братовчедите ви ще се вдигнат на бран срещу тях и с общи усилия ще ги сразим тъй, че те никога вече не ще дръзнат да преминат Вардара — непоколебимо каза Йован.

Но в сянката на дърветата лицето му бе придобило неестествен зеленикав оттенък; докато изричаше тези думи, той рязко дръпна юздата на коня и обезпокоен впери поглед право пред себе си.

На пътеката, по която трябваше да се изкачат на билото, бе кацнала сврака, налапала гущер. Разперените й криле припляскваха в прахоляка и конете, погнусени от гледката, рязко вдигнаха глави, опъвайки поводите. Йован шумно си пое дъх, чак гърдите му изсвириха, леко се изхлузи от седлото и запристъпва напред с гола сабя в ръка. Черната птица тупна безжизнена в краката му, а гущерът продължаваше да стърчи от гърлото й. Той замахна, ала кралят му извика и го спря.

— Никога не съм чувал сврака да умре от задавяне, нито пък че яде гущери — каза той. — По-добре да не се докосваме до тях. Ще ги заобиколим.

Пришпориха конете по обраслия с дървета склон, прехвърлиха с усилие билото на планината и продължиха да яздят по-бавно чак докато се спуснаха отново в равнината. Там бяха нацъфтели безброй макове, милиони и милиони макове червенееха с цвят на засъхнала кръв в далечината и аленееха като прясна кръв под краката им. Този цвят бе обсебил въображението на краля, докато се мъчеше да разгадае поличбата с гущера и свраката.

С натежала ръка той посочи пътя им през равнината.

— Ето я планината Якупица, по билото й още се белее снегът. Щом намерим брод и прекосим река Тополка, ще спрем на стан в подножието на планината. Утре вечер ще седим в готварницата на Свети Андрей и нашият разказ ще срещне съчувствие. Преди това обаче ще се отбия в един малък манастир, викат му „Свети Пантелеймон“ — чувал съм, че там живее някакъв мъдрец, пророк, който ще може да ми каже какво е надвиснало над мен и над кралството ми.

Яздеха бавно към реката в следобедната жега, когато се натъкнаха на един пастир, седнал край стадо овце, повечето бяха черни, но тук-там се виждаха бели, имаше и шилета. Младежът поздрави краля, без да прекалява с почтителността.

— Скромният ми дом е ей там — каза той, когато Йован грубо го заприказва, и посочи една колиба, кацнала на скалист връх в далечината. — А там горе са вашите врагове, озъбените османлии! — И той посочи към чукарите, над които кръжеше сокол. Кралят и пълководецът погледнаха натам и забелязаха издигащия се към небето дим.

— Господарю, невъзможно е да са стигнали дотук за толкова кратко време. Младежът явно лъже — прошепна Йован.