Читать «Денят на обречения крал» онлайн - страница 11

Брайън Олдис

— Да, ние сме люде съзерцателни по природа и се страхувам, че именно затова в бъдещето ни няма да има място за съзерцание — каза Милош и подхвана краля, за да не припадне.

Когато дойде на себе си, крал Вукасан се освободи от ръката, която го държеше. Отваряйки с мъка очи, видя, че до леглото му е коленичил Йован. Той лежеше, поемайки си дъх едва-едва, притиснат от някаква ужасна тежест в гърдите, и се опитваше да разбере дали душата му е още в тялото. Видя дървения параван до леглото си, погледна и застиналото езеро през прозореца и се опита да промълви няколко думи с подутите си устни:

— Днес трябваше да сме в Свети Андрей.

— Господарю, не се тревожете, що е време, все е пред нас.

„А това, драги ми небързащ Йоване, е истина, единствената истина“, помисли си кралят, безсилен да го изрече на глас, „но сега се решава съдбата на идните столетия, затова требваше да ме оставиш да умра тук и да сънувам смъртта, а ти да побързаш да занесеш на роднините ми вестта, че трябва да се обединят и да се вдигнат на оръжие…“ Но той само впери очи в доверчивото и спокойно лице на своя пълководец и не пророни нито една дума за своите страхове.

После погледът му се размъти и след миг се спря върху дърворезбования параван. Сред нацъфтелите цветя и разлистените клонки той видя птица, която се опитваше да погълне гущер, волска кола, която следваше пътечката, очертана от лозов ластар, а сред напъпилите цветове се мяркаха малки черковни кубета, имаше и пастири, и тлъсти овце, а дори и дървена река. После главата му клюмна и пред очите му се ширна водната пустош на езерото с поклащащите се на вятъра тръстики и отразеното в езерната повърхност небе, докато накрая в изтерзаното му съзнание проникна мисълта, че небесното царство отвъд прозореца го очаква. Той затвори очи и отлетя там.

А Йован излезе на пръсти от стаята, отиде при монасите отвън и каза:

— Трябва да отслужим заупокойна литургия и да повикаме селяните да дойдат с цветя да оплачат своя крал, както му е редът. Трябва да се направят и приготовления за погребението на нашия велик и обичан владетел. Аз ще остана тук ден-два, докато се извърши всичко необходимо, а после ще занеса вестта в Свети Андрей. Имаме достатъчно време, а и кралят не би пожелал да претупаме церемонията набързо.

И един от монасите тръгна с него по тясната пътека, за да съберат за опелото хората от най-близкото село сред обсадените хълмове.

Информация за текста

Brian Aldiss

Day of the Doomed King, 1965

Източник: http://sfbg.us

Свалено от „Моята библиотека“ [http://chitanka.info/text/971]

Последна редакция: 2006-08-10 20:34:20

1

Старото има на Дубровник. Б.пр.