Читать «Без гравитация» онлайн - страница 51

Лоис Макмастър Бюджолд

Лео почувства, че губи почва под краката си:

— Не можете да направите това! — прошепна той. — Те са хора… деца… Това ще бъде убийство…

— Не, няма — отрече Апмад. — Възмутително наистина, но не и убийство. Ето и другата причина, поради която Проект Кей е бил установен в орбита около Родео. Като изключим физическата изолация, Родео е и в правна изолация. Намира се в деветдесет и деветата година на договора за наем. Единственото правосъдие в пространството на Родео принадлежи на Галактически Технологии. Не мисля, че се дължи на някаква предвидливост от страна на д-р Кей, а по-скоро на това, че успешно е блокирал всякакво вмешателство в схемите си. Но ако Галактически Технологии изберат да не определят работниците на Кей като човешки същества, Компанията не може да вземе никакви правни мерки за престъпление срещу тях.

— Наистина ли? — Банерджи се оживи.

— Как тогава ги определят Галактически Технологии? — попита Лео, без да скрива любопитството си. — По закон.

— Следзародишни създания, основани на експериментална тъкан — отговори Апмад.

— А как се нарича убийството им? Аборт с обратна сила?

Апмад сви ноздри:

— Просто премахване.

— Или… — Гавин погледна иронично Банерджи, — вандализъм, може би. Нашето единствено правно изискване е експерименталната тъкан да бъде кремирана след премахването. Международна Генетична Стандартизация. Правилата на Стандартната Биологична лаборатория.

— Изложете ги на слънце — предложи кратко Лео. — Така ще е по-евтино.

Ван Ата опипа брадичката си и погледна нервно Лео:

— По-спокойно, Лео. Ние само обсъждаме евентуални сценарии. Военните служители го правят през цялото време.

— Точно така… — съгласи се Вицепрезидентът на Управлението. Тя погледна намръщено Гавин, чиято фриволност очевидно не одобри. — Ще трябва да вземем някои трудни решения, с които не държа да се сблъсквам, но явно се падат на мен. По-добре аз, отколкото някой друг — сляп за дългосрочните последици за обществото като д-р Кей. Но може би, мистър Граф, вие искате да се присъедините към мистър Ван Ата и да покажете как да се извлече печалба от първоначалния план на д-р Кей. Така няма да се наложи всички ние да правим най-трудния избор.

Ван Ата се усмихна на Лео, мазен и триумфиращ. Отмъстен, отмъстителен, пресметлив…

— Да се върнем на въпроса — каза Ван Ата. — Вече настоях капитан Банерджи да бъде отстранен за непрофесионалното си решение и… — той погледна Гавин — и вандализъм. Също така предлагам неговият отдел да плати сумата за хоспитализацията на TY-776-424-XG.

Банерджи клюмна. Администратор Чалопин изстина.

— Но ми става ясно, че… — продължи Ван Ата като хвърли на Лео най-неприятната си усмивка, — че тук се преследва нещо друго…

„О, по дяволите, помисли си Лео, той ще ме обвини в нападение. Осемнадесетгодишна кариера на вятъра и аз съм си виновен. Дори не трябваше да довършвам работата…“

— Поквара.

— Ъ? — хлъцна Лео.

— Четириръките са станали изключително неспокойни през последните месеци. Съвсем случайно това съвпада с твоето пристигане, Лео. — Ван Ата се втренчи в него. — След днешните събития се чудя дали това е било съвпадение — той се наклони и го посочи драматично: — Ти въвлече Тони и Клер в това бягство?