Читать «Без гравитация» онлайн - страница 50

Лоис Макмастър Бюджолд

— Пенсионният фонд на Компанията е на самоиздръжка — отбеляза кратко счетоводителят Гавин.

— Морална отговорност — предложи отчаяно Лео. — Сигурен съм, че Галактически Технологии трябва да поемат някаква морална отговорност за тях. Ние ги създадохме, все пак. — Чувстваше, че губи почва под краката си. Виждаше това в резервираното й лице, но все още не можеше да разбере какви ще са последствията.

— Морална отговорност наистина — съгласи се Апмад и стисна ръце в юмруци. — А нима забравяте факта, че д-р Кей създаде тези същества плодовити? Те са нов вид, знаете. Той ги нарече homo quadrimanus, не Homo sapiens quadrimanus. Той беше генетик, вероятно е знаел за какво говори. А какво да кажем за моралната отговорност на Галактически Технологии към обществото въобще? Как си представяте, че ще реагира, ако тези същества се стоварят с проблемите си в системата? Ако си мислите, че те ще се преборят с химическото замърсяване, помислете за ефекта върху генетичното замърсяване!

— Генетично замърсяване? — промърмори Лео, опитвайки се да даде някакво смислено обяснение на термина. Звучеше внушително.

— Не. Ако се окаже, че Проект Кей е най-скъпата грешка, ние ще намерим някакво разрешение. Работниците на Кей ще бъдат стерилизирани и отделени в подходяща институция, където да изживеят живота си необезпокоявани. Не е идеалното разрешение, но е най-добрият възможен компромис.

— Мм… — заекна Лео. — Какво престъпление са извършили, че да ги осъдим на доживотен затвор? И къде, ако Родео бъде затворен, ще намерим и построим друго подходящо орбитално селище? Ако се тревожите за разходите, госпожо, знаете, че това ще бъде наистина скъпо.

— Те, разбира се, ще бъдат насочени към планета и това ще се тълкува като част от цената.

За миг Лео си представи как Силвър пълзи тромаво по пода като птиче с пречупени криле.

— Това е отвратително! Ще бъдат като инвалиди.

— Отвратително е — сопна се Апмад, — че са били създадени, първо на първо. Докато д-р Кей не умря и отделът му не попадна в мои ръце, аз нямах никаква представа, че е било извършено такова посегателство срещу човешкия ген. В моя свят бяха взети безкрайно сурови мерки случайните мутации да не превземат нашия генотип. Да въведеш умишлено мутации ми се струва най-злото… — тя спря да си поеме дъх и се овладя. Само пръстите й почукваха нервно. — Истински правилното действие е евтаназия. На пръв поглед изглежда ужасно, но в крайна сметка може да се окаже по-малко жестоко.

Гавин, счетоводителят, се въртеше неспокойно — усмихна се неуверено на шефа си, веждите му се повдигнаха в почуда, после потънаха надолу от страх, накрая си дойдоха на мястото. Може би не я вземаше на сериозно. Ала Лео не смяташе, че тя се шегува. Гавин добави с професионален, но шеговит тон:

— Това би било по-ефективно относно цената. Ако стане преди края на тази фискална година, ние наистина можем да ги минем като абсолютна загуба срещу данъците на Ориент.