Читать «Без гравитация» онлайн - страница 20

Лоис Макмастър Бюджолд

— Тя се смее като резачка.

Д-р Йей изпуфтя нетърпеливо:

— Ще го обсъдим по-късно. На дълго. По-подробно, но сега трябва да поговоря с Клер. — Тя го избута през вратата и я заключи, въпреки смръщеното му лице и сподавените протести.

Д-р Йей се обърна към Клер и я фиксира със строг поглед:

— Клер, ти и Тони продължихте ли сексуалните си контакти след като забременя?

— Д-р Минченко каза, че това няма да нарани бебето.

— Д-р Минченко знае?

— Нямам представа… Аз само го попитах, така, най-общо. — Клер изучаваше виновно ръцете си. — Вие очаквахте да ги прекратим?

— Ами да!

— Но не ни казахте.

— Вие не попитахте. Всъщност, явно сте положили голямо старание да не подхващате въпроса. Сега като си помисля, как съм могла да бъда толкова заслепена?

— Но долу го правят през цялото време — защити се Клер.

— Откъде знаеш какво правят долу?…

— Силвър каза, че мистър Ван Ата… — Клер се сепна и млъкна.

Вниманието на д-р Йей се изостри като нож.

— Какво знаеш за Силвър и мистър Ван Ата? — погледна я изпитателно тя.

— Ами, всичко, предполагам. Искам да кажа, всички ние искахме да знаем как го правят хората долу — Клер замълча. — Странни хора са те — добави тя.

Д-р Йей остана втрещена за миг, после покри лице с ръце и се разсмя безпомощно:

— Значи Силвър ти обяснява най-подробно?

— Ами да — Клер гледаше предпазливо психоложката. Д-р Йей потисна кикота си. Очите й се зачервиха, отчасти от напиращия смях, отчасти от гняв:

— Предполагам… предполагам, че е по-добре да кажеш на Тони да не разпространява информацията. Страхувам се, че мистър Ван Ата ще се разстрои, ако разбере, че личният му живот се обсъжда от такава широка аудитория.

— Добре — съгласи се колебливо Клер. — Но вие винаги сте искали да знаете всичко за мен и Тони.

— Това е различно. Ние се опитваме да ви помогнем.

— Ами, ние със Силвър се опитваме да си помогнем една на друга.

— От вас не се очаква подобно нещо. — Д-р Йей притъпи острия си тон с лека усмивка. — Вие трябва да чакате, докато ви се обясни — Йей замълча. — И колко от вас са получили тази, хм, информация, от Силвър в крайна сметка? Само ти и Тони, надявам се?

— Ами и моите съквартирантки. Ходя в спалнята с Анди през свободното си време. Играем си с него. Спях до Силвър преди да се преместя. Тя е най-добрата ми приятелка. Толкова е смела. Пробва неща, за които никога не съм си и помисляла — въздъхна с малко завист Клер.

— Осем момичета — каза си Йей. — О, Кришна… Надявам се никое от тях да не е разпространило информацията!

Клер не искаше да лъже и затова нищо не каза. Нямаше нужда. Психоложката видя лицето й и примигна. Чудеше се какво да прави.

— Налага се да поговоря със Силвър. Трябваше да го направя още щом заподозрях, но си мислех, че той ще е достатъчно разумен да не оскверни експеримента точно под носа ми. Виж, Клер, искам подробно да поговорим за новата ти работа. Аз съм тук, за да я направя лесна и приятна. Знаеш, че ще ти помогна, нали? Ще се върна при теб при първа възможност.