Читать «Без гравитация» онлайн - страница 124

Лоис Макмастър Бюджолд

Лео тръгна към Селището и фаза II от своята „Поправяй кораба, докато чакаш“ схема.

Слънцето залязваше над мъртвото езеро. Силвър се взираше неспокойно в монитора на кабината, докато докосна хоризонта, изсветлявайки и притъмнявайки всеки път, когато червеното кълбо на слънцето се търколеше наблизо.

— Ще им трябва поне още час, за да се върнат — каза госпожа Минченко като я наблюдаваше и отбеляза: — В най-добрия случай.

— Не търся тях — отговори Силвър.

— Хм — посребрената жена почука с дългите си, изваяни от възрастта пръсти по конзолата, откопча коланите и се облегна в седалката на помощник-пилота. Загледа се умислено в тавана на кабината: — Не, предполагам, че не. Все пак, ако от Контрола на Движението на Галактически Технологии са ви видели да се приземявате и са изпратили реактивен джет за проучване, те вече трябваше да са тук. Може би все пак са пропуснали приземяването ви.

— Може би просто не са добре организирани — подхвърли Силвър. — И ще дойдат всеки момент.

Госпожа Минченко въздъхна:

— Много е вероятно. — Тя погледна Силвър и сви устни: — И какво ще направиш тогава?

— Имам оръжие — Силвър докосна лазерния поялник, който лежеше примамливо върху конзолата пред седалката на командващия полета, където се бе излегнала тя. — Но по-добре да не стрелям по никого повече. Не и ако мога да го избегна.

— Никой друг? — В гласа на госпожа Минченко се усети повишен респект.

Да стреляш по хората бе толкова глупаво, защо трябваше всички… всички!… толкова да се впечатляват? Силвър се раздразни. Човек щеше да си помисли, че е направила нещо наистина страхотно, все едно е открила ново лекарство за черното гниене на стеблата. Тя стисна устни.

Изведнъж зяпна и се наклони напред с поглед в монитора:

— О, о, ето и земна кола.

— Със сигурност не са нашите момчета — обезпокои се госпожа Минченко. — Чудя се, дали нещата не са тръгнали на зле?

— Това не е твоят джип — Силвър се колебаеше. Полегатите слънчеви лъчи се разпръскваха през праха и го превръщаха в нажежена димна завеса. — Мисля… че това е колата на Охраната на Галактически Технологии.

— О, скъпа! — изправи се Минченко. — И сега какво?

— Както и да е. Няма да отваряме люковете. Без значение какво ще стане.

След няколко минути колата спря на около петдесет метра от совалката. От покрива се вдигна и потрепери антена. Силвър включи комуникационната система. Чувстваше се страшно ограничено, тъй като не може да използва долните си ръце. Извика менюто с комуникационните канали от компютъра. Явно совалката имаше достъп до неограничен брой от тях. Аудиото на Охраната беше 9999. Тя го включи.

— Господи! Хей, вие там… отговорете!

— Да, какво искате? — обади се Силвър.

Настъпи напрегната пауза.

— Защо не отговаряте?

— Не знаех, че ме викате — отвърна Силвър.

— А-хъ, ами… тази товарна совалка е собственост на Галактически Технологии.

— Както и аз. И?

— Ъ? Вижте, госпожо, говори сержант форс от Охраната на Галактически Технологии. Трябва да се предадете и да ни върнете совалката.

Един глас зад него, не достатъчно приглушен, попита: