Читать «Бронзовий чорт» онлайн - страница 147

Ростистав Феодосьевич Самбук

– Так, самі, – погодилась Сулова. – Ніхто не допоможе. Самі проти всіх, ти над цим думав? І тобі не буває лячно?

– Ти ці жіночі вибрики кинь. Лячно не лячно, своє мусимо робити. Боязких сюди б не посилали, – заперечив Іполитов якнайупевненіше, але сам подумав, що все залежатиме від ситуації і розумна людина на його місці мусить насамперед роздивитися і зважити на все. Буде можливість виконати завдання – виконуй. Чому не підкласти міну під час якихось зборів, навіть цікаво, разом з Верховним та його оточенням загинуть ще десятки людей – розголос на весь світ. А хто вчинив? Він, Іполитов, або майор Таврин, – і його ім'я прославиться у віках. Чи вистежити машину, в якій Верховний їздить до Кремля…

Заліг десь у потайному місці, звідки легко втекти, – один постріл з «панцеркнакке», машина горить, довкола сум'яття, а ти тікаєш…

Правда, охорона там, певно, метикована, одразу почнуть переслідувати – треба добре вивчити місцевість, десь поблизу поставити мотоцикл, на ньому можна рвонути навіть лісовими стежками: наше вам з китичкою, як казали до війни, бувайте здорові, не чхайте…

Щоправда, варіант з міною в театрі – безпечніший, Іполитов більше схилявся до нього. Головне – одержати перепустку на урочисте засідання, звичайно, одразу таке не робиться, треба налагодити зв'язки, увійти в довір'я, знайти впливових знайомих.

І зважити на все. Так, недарма каже народна мудрість: сім разів мір, а раз утни.

Зрештою, можна утнути, а можна й не утнути. Є чудовий край – Середня Азія. Колись він жив і працював там – на Турксибі. М'який клімат, довірливі люди, чудові старовинні міста. Якщо виникнуть якісь ускладнення, можна податися туди. Героєві Радянського Союзу там узагалі можна ханьки м'яти. До того ж він чув: таджички дуже вродливі й пристрасні – прибитися до якоїсь красуні, а там – що бог дасть.,.

Іполитов уважно зиркнув на Сулову. Не відводить від нього очей, і навіть тепер, коли тільки почало розвиднюватися і небо на сході лише посвітлішало, можна розгледіти на її обличчі саркастичну посмішку.

Невже прочитала його думки?

Що ж, у проникливості їй не можна відмовити, але ж, дорогенька, думай, що хочеш, а останнє слово за ним.

Так, за ним!

– Сідай, Лідо, – наказав Іполитов, – чула, вони перекрили зону й шукають нас.

– Щось ти став харапудливим, – одповіла безжурно, – шлагбаум минули, тепер усе позаду.

– Ну й дурепа, – лагідно зауважив Іполитов. – Чим далі від'їдемо, тим краще.

Ліда не стала заперечувати. Сіла в коляску якось хильцем, немов змерзла, Іполитов навіть розчулився і погладив її по плечу – що не кажи, а подругу життя на крутих поворотах слід підбадьорити.

Вони проїхали лісом з кілометр чи трохи більше, уже майже зовсім розвиднилося, дорога звузилася, проминули роздоріжжя, і нараз попереду, буквально метрів за п'ятдесят, впало дерево. Іполитов, хоч яку реакцію мав, проїхав ще кілька метрів, не одразу усвідомив, що сталося, але вже через секунду чи дві збагнув: дерева за тихої погоди самі не валяться – різко викрутив кермо й потягнувся до автомата, та його вже схопила Сулова.