Читать «Бронзовий чорт» онлайн - страница 145

Ростистав Феодосьевич Самбук

– Гарячий чай і солодкий. Візьміть кварту – там, у кошику.

Машину кинуло, й Толкунов сказав щось несхвальне на адресу людей, які можуть миритися з такими дорогами та все ж примудрився налити півкварти чаю і подав Бобрьонкові.

– Давай, майоре, зігрій душу, – порадив. – Бо жизня в нас – як ця дорога: роз'їжджена й баюриста, і не знаєш, де закінчиться.

Бобрьонок не відмовився, та й який би дурень відмовився зараз від гарячого чаю? Ковтнув, обпалюючи губи, й передав кварту Толкунову. Так і пили по черзі, відчуваючи, як тепло розливається по тілу.

Допили, й Толкунов налив ще, запропонував Вікторові, але той лише покрутив головою – йому не вистачало тільки чаю: і так ледь вправлявся з машиною.

«Віліс» кидало, Віктор стиха лаявся, і Толкунов заспокійливо погладив його по плечу – був упевнений, що виїдуть, не по таких дорогах їздили…

Певно, після гарячого чаю капітана потягло на розмову, бо поправив кашкет, який ледь не злетів на черговому вибої, й почав начебто скрушно:

– Оце поспішаємо, несемося невідомо куди, а я так гадаю: даремно. Прикмета в мене така: що гарно починається, погано скінчиться. Ось і сьогодні: літак начебто точно мусив сісти, а дзуськи! Велика дуля під ніс. Бо все спочатку пішло гладко: жевжика на хуторі голіруч узяли, потім другого із схрону витягай. Наче побавились. А тепер що?… Сів літак у відкритому полі, йди на всі чотири сторони, гуляй, Вася, а документи в нього, гадаю, комар носа не підточить, спробуй знайти…

– Наче тільки ми з тобою, – не погодився Бобрьонок. – Усю зону перекрили, кругом астави, на дорогах патрулі.

– А якщо вій по бездоріжжю?

– Місцеві люди чужинця помітять.

– Бандери в цих лісах, кажуть, ще є, – заперечив Толкупов, – може, до них паняє?

Бобрьонок подумав: це був би найгірший варіант. Справді, залишки бандерівських банд ще крилися в навколишніх лісах: якщо диверсанти зв'яжуться з ними, знайти їх буде значно складніше.

– Може, й паняють, – мовив похмуро, – за оперативними даними в цих місцях є залишки банд.

– Тому вони й посадили літак у цьому квадраті.

– Що нам гадати? Є наказ – перекрити тринадцяте шосе, перекриємо так, що ніхто не проскочить.

Толкунов непомітно просунув руку під шинелю, погладив орден, пришпилений вчора Карим. Його перший Червоний Прапор. Мовив:

– Шкода, якщо ті диверсанти на когось іншого вийдуть. Але Бобрьонок зрозумів, про що саме думає капітан.

Ледь помітно посміхнувся і зауважив:

– Ще одного ордена захотів? Навряд чи – щойно ж одержав.

Толкунов знітився і запитав:

– Що ти, наче за ордени воюємо? Воно, звичайно, приємно, коли начальство цінує, але ж, сам розумієш, якщо німці літак у нашому тилу садять, певно, важливу операцію задумали, й мусимо їм зашкодити.

– Мусимо, – кивнув Бобрьонок, – не шкодуючи життя! Він сказав це просто й впевнено, декому ці слова могли б видатися пишномовними, проте сказав те, що думав насправді, та й не тільки він – тисячі й тисячі…

Кожен щоденно ризикував життям – чи то в атаці на окопи ворога, чи то в далекому небі під обстрілом зенітних батарей, чи то тягнучи телефонний кабель від командного пункту, чи так, як вони, – начебто далеко від лінії фронту, від самісінького пекла…