Читать «Що таке Веб 2.0» онлайн - страница 12

Тім О'Рейлі

Також не випадково, що скріптові мови — — відіграють в житті компаній Веба 2.0 таку ж важливу роль. Перший вебмастер Sun Microsystems Хасан Шредер (Hassan Schroeder) якось назвав Perl «скотчем інтернету».

Скріптові мови (ери софтверних артефактів, що зневажаються програмістами) — це природний вибір для системних і мережевих адміністраторів, оскільки розробники створюють динамічні системи, які вимагають постійної зміни.

Користувачів потрібно сприймати як співрозробників — як, наприклад, прийнято при розробці відкритого софтвера (навіть якщо само ПЗ навряд чи буде випущено під відкритою ліцензією). Максима відкритого софтвера — «випускай релізи раніше і частіше» — тепер формулюється ще жорсткішим: «нескінченна бета-версія». Програми оновлюються щомісячно, щонеділі і навіть щодня.

Не випадково на логотипах таких проектів, як Gmail, Google Maps, Flickr, del.icio.us і т. п., слівце «beta» може висіти роками.

Відслідковування поведінки користувачів в реальному часі дозволяє бачити, які нові властивості використовуються і як вони використовуються — і це ще одна ключова складова успіху технології. Веб-розробник одного з розкручених мережевих сервісів відзначає: «ми додаємо дві-три нові властивості в різні частини сайту щодня, і якщо користувачам вони не подобаються — ми відмовляємося від цих нововведень. Якщо подобаються — упроваджуємо на всьому сайті».

Кел Хендерсон (Cal Henderson), головний розробник Flickr, недавно розповів, що новий . Це абсолютно інша модель розробки! І хоча поки що не всі веб-додатки розробляються з такою екстремальною швидкістю, майже у всіх цикл розробки радикально відрізняється від всього, що було в епоху ПК або клієнт-серверів. З цієї причини редактори Zdnet навіть прийшли до висновку, що Microsoft не вдасться перемогти : «бізнес-модель Microsoft побудована на припущенні, що користувач оновлює своє комп'ютерне оточення разів в два або три роки. Google же залежить від того, що новенького виявить користувач в своєму комп'ютерному оточенні сьогодні».

Не дивлячись на те що Microsoft вже продемонструвала неймовірну здатність вчитися і врешті-решт перевершувати своїх конкурентів, немає сумнівів, що конкуренція змусить Microsoft (і — ширше — будь-яку сучасну софтверну компанію) перетворитися на компанію абсолютно іншого типу. Дійсним компаніям Веба 2.0 буде простіше, оскільки їх не тягнуть назад старі підходи (а також супутні бізнес-моделі і джерела прибутків).