Читать «Що таке Веб 2.0» онлайн - страница 10

Тім О'Рейлі

Дані, поза сумнівом, і є єдиний важливий компонент подібних застосувань, тоді як сам софтвер здебільшого поставляється у відкритому вигляді, а навіть якщо і ні — все одно цілком доступний.

Давайте на прикладі високо конкурентного ринку веб-картографії подивимося, як нерозуміння важливості володіння ключовими даними може погіршити конкурентоспроможність. Першою на ринку веб-карт була Mapquest в 1995 році, за нею прийшла Yahoo!, потім — Microsoft, а недавно до них приєднався і Google, — при цьому всі компанії, ліцензують у постачальників інформації, по суті, одні і ті ж дані.

Візьмемо протилежний приклад: Amazon. Спочатку його БД була побудована на регістрі коду ISBN від R.r.bowker. Бази конкурентів, відповідно, не мали істотних відмінностей. Але на відміну від Mapquest, Amazon без втоми доповнював дані, додаючи інформацію, надану видавцем, — обкладинки, зміст і навіть фрагменти з книг. Що важливіше, Amazon привернув користувачів для написання анотацій, і тепер саме Amazon — а зовсім не Bowker — є головним джерелом бібліографічної інформації для філологів і бібліотекарів, не кажучи вже про простих смертних. Також в Amazon був розроблений унікальний ідентифікатор , покриття якого ширше, ніж у ISBN.

В загальному, Amazon наздогнав і перегнав своїх постачальників інформації.

Уявіть, що так само поступила б Mapquest: привернула б користувачів до анотування карт та маршрутів і навіть до створення нових інформаційних шарів. Боротися з такою компанією конкурентам, у яких в наявності тільки оригінальні дані, що ліцензіюють, було б куди важче.

Власне цим зараз займається Google. Google Maps — це експеримент по створенню конкуренції між постачальниками даних і розробниками додатків. Спрощена модель програмування від Google привела до появи безлічі додаткових сервісів, які побудовані на поєднанні функціональності Google Maps з іншими даними, доступними в інтернеті. Так, наприклад, дозволяє накладати на карти від Google рієлторські оголошення від . На виході у нас виходить нове інтерактивне застосування, чудовий приклад змішування технологій.

У даний момент подібні гібриди в основному є іноваційними експериментами, долею хакерів. Але і підприємницька активність не за горами. Та вже можна бачити як мінімум один клас таких розробників — адже сам Google «відвів» роль джерела даних від Navteq, перетворивши себе на популярного посередника. У найближчі декілька років ми станемо свідками справжнісіньких битв між постачальниками даних і постачальниками додатків — коли обидві сторони усвідомлюють, що певна інформація може бути ключовою для побудови блоків додатків Веба 2.0.