Читать «Що таке Веб 2.0» онлайн - страница 14

Тім О'Рейлі

Іновації у зборах

Спрощення бізнесових моделей — це природня супутня обставина спрощеного програмування і спрощених зв'язків. У Web 2.0 ця властивість добре використовується. Нова служба, подібна housingmaps.com, була побудована простим миттєвим злиттям двох існуючих служб. Housingmaps.com не має бізнесової моделі (поки що) — але для багатьох невеликих послуг, Google Adsense (або, можливо, Amazon, яка пов'язана з грошовими зборами, чи обидві) забезпечує успішний проект, що включає еквівалент митної моделі.

Ці приклади інтуїтивно забеспечують другий ключовий принцип Web 2.0, до якого ми звертаємося в «іноваціях у зборах.» Коли товарних компонент дуже багато, то ви можете новим і ефективним способом створити звичайною їх збіркою нове значення. Так як революція ПК сприяла багатьом можливостям для іновацій у зборі технічних пристроїв, з компаніями подiбних Dell, які роблять науку з таких збірок, і таким чином, наносять поразку компаніям, чиї бізнесові моделі потребують іновацій у розробці пристроїв, ми допускаємо, що Web 2.0 забеспечить можливість компаніям, які конкурують, одержувати кращі результати при використанні і об'єднанні послуг, які забеспечуються іншими.

Інвестиційний тезис Web 2.0

Ризикований капіталіст Поль Кедроський (Paul Kedrosky) писав, що «ключем є знаходження дієздатних капіталовкладень, де ви не згоджуєтися із консенсусом». Досить цікаво спостерігати, як кожний аспект Web 2.0 залучає незгоду до консенсусу: кожен, хто робить наголос на триманні даних в таємниці, Flickr/Napster/ i т. д. сприяє розголосу цього. Це не тільки розходиться в думках, щоб бути неприємним (pet food! он-лайн!), це розходиться в думках, де ви можете побудувати що-небудь поза відмінностями. Flickr будує спільноту, Napster — широту збірок. Іншим способом, щоб подивитися на це, успішні компанії цілком відмовляються від чогось дорогого, але вважається критичним, щоб одержати що-небудь цінне безкоштовно це було одного разу дорого. Наприклад, Wikipedia відмовляється від центрального редагування контролю у відповідь на швидікість і широту. Napster відступив на ідеї «каталога» (всі пісні, які продавец продавав) і одержав широту. Аmazon відступив на ідеї наличия фізичного фронтону магазина, але повинна була обслуговувати цілий світ. Google відступив на великих клієнтах (початково) і добрав 80 %, чиї потреби не зустрічалися. Є щось подібне до айкідо (застосування сили вашого противника против нього ж самого) у вислові, «ви знаєте, ви правильні — абсолютно хто-небудь у всьому світі МОЖЕ обновити цю статтю. І догадуйся, що, це погана новина для вас.» — Nat Torkington

Софт працює поверх пристроїв

Опубліковано 21.10.2005 р. ()

Збираємо по-новому

Спрощення бізнес-моделі — це природний супутник спрощенного програмування і вільного партнерства. У Вебі 2.0 повторне використання не засуджується. Нові сервіси, такі як , є простим поєднанням двох існуючих служб. У Housingmaps.com немає бізнес-моделі (поки), але безліч невеликих сервісів живе за рахунок Google Adsense (або, можливо, амазонівських програм, або — і тих, і інших).