Читать «Що таке Веб 2.0» онлайн - страница 11

Тім О'Рейлі

За певні класи ключових даних — місцеположення, особисту інформацію про користувачів, календарі суспільно-значущих подій, ідентифікатори товарів і простору імен — битва вже розпочалася. Якщо відтворити набір інформації — задоволення не з дешевих, то компанія, у якої ці дані вже є, може спробувати скористатися своїм положенням і розіграти карту Intel Inside. У інших випадках переможе та фірма, чия база даних першою набере критичну масу за допомогою користувачів, — якщо, звичайно, компанія зможе обернути ці агреговані дані в системний сервіс.

До прикладу, якщо ми говоримо про мережеву ідентифікацію користувачів, то Paypal, Amazon, 1-click і мільйони користувачів систем зв'язку цілком можуть вважатися за суперників. (У цьому сенсі остання ініціатива Google, що дозволив підтверджувати акаунти на Google з телефону, виглядає як спроба розширити свою базу за рахунок телефонних систем.) З іншого боку, є такі стартапи, як , що зробили ставку на інтегровану особу і намагаються створити розподілене і просте рішення, на основі якого можна буде побудувати єдину підсистему для всього Веба 2.0. На ринку календарних довідників є , що намагається на базі wiki-подібної архітектури побудувати найбільший спільно наповнювальний календар. І хоча сьогодні ще рано робити прогнози, очевидно, що до появи додатків нового покоління приведуть ті стандарти і рішення, які дозволять ефективно обернути певні класи даних в надійні підсистеми «операційної системи інтернету».

Перш ніж йти далі, скажемо декілька слів про користувачів, які оберігають своє privacy і право на володіння інформацією як зіницю ока. У багатьох ранніх веб-додатках копірайт враховувався лише номінально. Так, права на всі перегляди, опубліковані на Amazon, належать Amazon, але компанія нікого ще не переслідувала за їх републікацію. Проте як тільки компанії зрозуміють, що контроль над даними і є їх головна конкурентна перевага, то почнуть стерегти свої дані куди відповідальніше.

Кінець циклу розробки ПЗ

Одною з головних характеристик сучасних інтернет-застосувань є те, що вони розповсюджуються у вигляді сервісу, а не товару. Це, у свою чергу, веде до фундаментальних змін в бізнес-моделях компаній-розробників.

Компанія повинна уміти управляти процесами. Мистецтву розробки додатків повинне супроводити уміння організувати щоденні операції для підтримки роботи цих застосувань. Розрив між софтвером-артефактом і софтвером-сервісом такий великий, що вже зараз не можна написати хороший продукт і забути про нього — його потрібно підтримувати щодня. Google щодня прочісує веб-сервер, щоб оновлювати свої індекси, відсікаючи пошуковий спам. Google повинен щодня обслуговувати сотні мільйонів запитів, поставляючи користувачеві не тільки якісні результати пошуку, але і контекстну рекламу. І невипадково інформація про системне адміністрування, обслуговування мереж, балансуванню навантаження і тому подібне охороняється Google, мабуть, навіть краще, ніж самі пошукові алгоритми. Google навчився автоматизувати згадані процеси, а це — ключова частина його цінової переваги перед конкурентами.