Читать «Шепотът на мъртвите» онлайн - страница 20

Саймън Бекет

— Какво ви кара да мислите, че жертвата е била измъчвана? — попита Джейкъбсън.

Проговори за първи път след снизходителното държание на Ървинг към нея. Професорът, изглежда, искрено се забавляваше.

— Иначе защо ще го завързва за масата? Той не просто го е обезвредил, а направо го е проснал тук като животно. Искал е да се забавлява колкото му сърце желае. Предполагам, че не е възможно да се установи наличие на сперма или следи от сексуално насилие?

Трябваше ми известно време, за да осъзная, че въпросът е насочен към мен.

— Не, трупът е прекалено разложен.

— Жалко — въздъхна той така разочаровано, сякаш бе пропуснал покана за вечеря. — Въпреки това, ако се съди по количеството кръв по пода, раните са били нанесени, докато жертвата е била още жива. А и нараняванията по гениталиите са твърде показателни.

— Не е задължително — отвърнах механично аз. — Мухите месарки снасят яйцата си във всички отверстия на тялото, включително и в гениталиите. Наличието им не означава непременно, че на това място е имало рана. За окончателно заключение е нужен цялостен преглед.

— Наистина ли? — усмивката на Ървинг застина на устните му. — Но нали ще признаете, че кръвта не се е появила просто така? Или смятате, че това под масата е разлято кафе?

— Исках да кажа, че… — започнах аз, но Ървинг вече не ме слушаше.

Затворих уста и млъкнах, а той насочи вниманието си към Гарднър и Джейкъбсън.

— Както казах преди малко, жертвата е била съблечена и завързана за масата, а и най-вероятно — измъчвана. Въпросът е дали раните са били нанесени вследствие на гняв след половия акт, или са резултат от сексуално безсилие. С други думи, дали травмите са резултат от това, че го е вдигнал, или от това, че не е успял?

Думите му бяха посрещнати с пълно мълчание. Дори криминалистите бяха прекратили работата си и го слушаха.

— Значи смятате, че мотивът за убийството е сексуален? — попита след малко Джейкъбсън.

Ървинг се престори на изненадан. Ставаше ми все по-неприятен.

— Съжалявам, но предположих, че това е съвсем ясно, поради факта че жертвата е съблечена и оставена гола. Ето защо нанесените рани са толкова важни. Тук имаме работа с човек, който или отрича сексуалната си ориентация, или не може да се примири с нея и насочва гнева, който изпитва към себе си, към жертвата. Във всеки случай, става въпрос за прикрит хомосексуалист. Възможно е да е женен и да е важна фигура в обществото. Вероятно е мъж, който обича да се хвали със завоеванията си сред нежния пол. Това престъпление е извършено от човек, който мрази себе си и е превърнал тази омраза в насилие срещу жертвите си.

Лицето на Джейкъбсън беше съвсем безизразно.

— Вие казахте, че убиецът се гордее с постъпката си. Че по нищо не личи да изпитва срам или съжаление.

— Да, това е така по отношение на самия акт на убийство. Той се бие по гърдите и се опитва да убеди всички, включително и себе си, че е голяма работа. Но причината, поради която е извършил убийството, е съвсем друга. Именно от нея се срамува той.