Читать «Тричі мені являлася любов» онлайн - страница 15

Роман Горак

“В часі тих вакацій мушу докінчити свою повість, тому потребував би-м спокою і вдохновенія, котрого, певно, ніде більше не найду, як в Твоїй близості!”

Йому тільки підвищили стипендію до 210 золотих ринських щорічно, а він уже повідомляє Ольгу, що цього достатньо, аби видати повісті Устияновича. Але хіба тільки Устияновича! А “Фауст” Гете? Початок вже зроблено у Лолині. “Ви моя інспіраторка, Ольго. А от незабаром буде поставлено “мою драму трьохактову: Три князі на один престол… Шкода, що Ти не будеш, могла бути на представленню!…”

Він ділиться з нею кожною новиною, кожним своїм успіхом і розчаруванням, кожним літературним задумом… Він обмінюється з нею думкою відносно тих чи інших творів, говорить про події та людей, про гарний журнал соціалістичного напрямку, про “Дрібну бібліотеку”, про зацікавлення етнографією та фольклором, про заходи над виробленням літературних талантів. Він ніколи нічого не приховує перед нею…

Михайло Возняк назвав листування Івана Франка з Ольгою Рошкевич “неоціненним джерелом для дослідження поступового розвитку світогляду Франка, його творчості і творчого зростання”.

Вони мріяли одружитись. Для себе вони готували подарунок: збірку весільних пісень з Лолина… Ці пісні збирала Ольга… Збірці судилось вийти вже тоді, коли Іван Франко та Ольга не були разом. У передньому слові до збірки Франко писав: “З цього боку весільні обряди в Лолині містять в собі виключно цікаві і невідомі в інших околицях подробиці, наприклад: врочисте вирядження по барвінок, вискакування з хустками, вінчання пана молодого і перев'язування його хусткою самою панною молодою, благословення до шлюбу з хлібом на колінах…

Мелодія обрядових пісень з Лолина, так само, як і таких же пісень українського народу взагалі, дуже жалібна і красномовно свідчить нам про той справжній смуток дівчини і присутніх, яким у первісні часи супроводжувався акт одруження, коли він відбувався насильно, викраденням дівчини з дому батьків або продажею в чужу сторону і в більш-менш тяжку для неї неволю…”

Скільки в ті дні, коли були разом, передумалось, про що тільки не мріялось!… Як виховати дітей? Що таке в подружжя? На думку Франка, подружжя - це акт формальний і акт соціологічний, що означав сполучення двох людей спільною волею і симпатією до спільної праці. Франко твердо переконаний (зрештою, як і М. Павлик), що подружжя, “яко акт соціольогічний, повинно бути під публичною, державною контролем, а зовсім вийти с-під релігійної опіки”. “Для нас головне діло, - пише Франко, твердо вірячи, що вони будуть з Ольгою разом, - розважити добре всі тоті обставини, при котрих і серед нинішнього стану мож жити щасливо (в моральнім згляді) і, стаючи мужем і женою, не перестаючи бути свобідними людьми…”

Що ще, крім “здорової і правдивої” любові, потрібно для подружжя? “Високої, гуманної і чесної ціли, за котру б тето подружє боролося спільною силою весь вік; то-та боротьба одна може вічно піддержувати її любов, бо люб'ячи свою спільну ціль, мимоволі любится і цінится кождого, хто йде до тої самої цілі. Ти бачиш, дорога Ольдзю, що по моїм поняттям до такого щастя соціалістам дорога дуже лехка, - хоть зато більше для них трудности і горя в чисто матеріальних зглядах”.