Читать «Танц със сенки» онлайн - страница 14

Алексей Юрьевич Пехов

По този начин, с помощта на стария като света прийом — насъскай всеки срещу всеки и си живей спокойно — аз излязох сух от водата, а и успях да върна на Ордена Коня на сенките, макар че за това получих от магистър Арцивус само едно скъперническо благодаря.

— Насъскай всеки срещу всеки? За какво говори той, Гарет? — не схвана Фенерджията.

— Няма значение, Мумр — отрязах го аз, не исках сега да говоря по тази тема. — И доколко на Обурите и Глиганите им хареса твоята идея, Кли-кли?

— Знаеш ли кое е странното, Гарет? Моята идея абсолютно не им хареса! — весело се изкикоти шутът. — Особено на Обурите. Господа благородниците се разстроиха, когато разбраха, че един от графовете-Глигани дава дъщеря си на Славей, и набързо организираха горещ годеж на Глиганите! Те не им останаха длъжни и заклаха няколко Обури. Оттам в града настана такава бъркотия, че вече и дума не можеше да става за някакъв съюз! В крайна сметка благородниците от юга отново се карат, припомняйки си разни стари обиди, а моят крал не се притеснява за трона си. Бунтът и гражданската война се отлагат за неопределено време, а цялото кралство трябва да благодари на шута за мира и спокойствието във Валиостр!

— А нашият шут за всичко става! — подсмихна се, подрънквайки с ризницата, Арнх.

На нашия крал благородниците от юга му бяха като рибена кост в гърлото. Да преглътнеш боли, а да изплюеш не бива — може да стане още по-лошо. Защото ако господа благородниците останат без надзор, току-виж се сдушили със западните провинции, и като нищо може да загубиш трона. Защото приключат ли със споровете и интригите, благородниците, и особено благородниците, обединени в съюз, няма да има какво друго да правят и ще започнат да търсят къде да насочат излишната си енергия.

По времето на бащата на сегашния крал вече е имало един неприятен случай, когато западните благородници решили да свалят династията. Не им харесало, видите ли, че кралят не иска да даде Спорните земи на Мирануех. За щастие, тогава бунтовниците не успели. Кралските гвардейци ги изненадали, като се появили в най-неочаквания за тях момент. Благородниците от юга не подкрепили бунта на западните си съседи. Глигани, Славеи и Обури били твърде заети един с друг, за да обръщат внимание на призивите да участват в заговора. На раненгци собствените им заговори били повече от достатъчно, така че защо да се забъркват с краля?

Докато благородниците се дърлят помежду си и не си спомнят, че в южен Валиостр има няколко рода, не по-малко древни от рода на краля, Сталкон няма от какво да се страхува.

Минахме през парка, обрасъл с дъбове-гиганти. Направо не ми се вярваше, че такива дървета могат да растат в чертите на града, а не в гората. В Авендум дори на територията на кралския дворец нямаше големи дървета, да не говорим за другите райони на града. С тези студове, които ни докарваше вятърът от Студено море и Безлюдните земи през зимата, всички дървета само за миг се превръщаха в дърва за огрев. След хората от Пристанищния град и Предградията оставаха само пънове.