Читать «Сюрпризи долі» онлайн - страница 172

Ева Гата

Коли перейшов до наступного полотна, то оторопів від несподіванки. На мене витріщився «Пан в очереті», а за ним вистрибнув із-за скель «Пан, що лякає пастуха». Пригадалося наше одвічне змагання. Я завжди непохитно вірив у свої блискучі перемоги, а над Паном і поготів. Напевно, десь закралася помилка, адже ти обрала його, а не мене. Він виплигнув у слушний момент, мов з очерету і допоміг тобі перевершити себе. Я ж, вочевидь, зостався тим переляканим пастухом. Інакше і не могло бути! Закон протидії. Як міг сподіватися без жодних зусиль повернути тебе після того болю, що завдав?

Крокуючи виставковими залами, я все глибше пізнавав себе. Якими рідними й близькими моїй душі є зображення античних богів і муз, що ширяли серед стихій природи. Одна картина так і називалася «Кліо». Вона, така красуня, сидить собі на легенькій хмаринці і спостерігає за мною. У правій руці у неї щось схоже на крейду, а в лівій — Tabula rasa , на якій ще буде написана історія людства, і там кілька рядків буде і про нас.

Знаєш, кохана моя, небесам усе відомо. Ми думаємо, що наші таємниці залишаються лише з нами, але це помилка. Ми як на долоні. Страшно і соромно, якщо про нас запишуть у книгу життя не ті рядки, які б ми хотіли прочитати. Отож треба поспішати виправляти недолугі вчинки.

Граціозні й прекрасні — мудра Кліо і чарівна Венера, що народжується з морської піни. Вони є основою основ втілення вищої гармонії у природі і мистецтві, ідеал мого серця. А поруч із ними — «Гра наяд», безтурботних морських красунь, що пустують у вирі піни. Їх не цікавлять мирські клопоти, вони чисті серцем, як сама природа, не відають добра і зла.

Донині мені здавалося, що тема руйнації і війни — не моя стихія. Помилка! Визнаю: увесь бруд, який причаївся в найвіддаленіших закамарках душі, раптом став мені очевидним. Якби ще кілька днів тому мені сказали: Георгій Крук є тим, хто породжує війну і чуму, — розсміявся б увічі і нагадав, що все наше життя суцільна боротьба, бо навіть Аполлон послав своїми стрілами чуму на місто Лаомедонта.

А тут обидва полотна висіли поруч — «Війна» і «Чума». Найстрашніші потвори, породжені в людському житті, найвище втілення кристалізованого зла. Дехто каже, що добро і зло відокремлюються від своїх творців і живуть осібним життям. Не вір. Даруй, що повторююся: немає окремо добра і зла. Невидимий фантом нічого не здатен заподіяти, в його волі лише нашіптувати, як тій зміюці, а остаточний акорд належить нам, людям.

До речі, «Острів мертвих» мене більше не цікавив, він уже зіграв свою роль у моєму житті. Уже й сам устиг його відвідати не давніше, як учора. Там на мене ще не чекають.

Тепер я мрію наздогнати втрачений час. Вірю, що це мені вдасться. А коли настане остання година, спокійно закрию очі, бо не буде соромно за прожиті роки.