Читать «Съпругата на губернатора» онлайн - страница 78

Майкл Харви

Затворих вратата и бързо, но безшумно обиколих цялото жилище. След като се убедих, че съм сам, отидох в задната стая, където Мари бе прибрала старото бюро на Рей. Претърсих всички чекмеджета, започвайки от най-долното. В тях нямаше и хартийка, която да ме заинтересува. Зад бюрото имаше няколко шкафчета. Отворих ги едно по едно. Пак нищо. Седнах зад бюрото. Вдясно от подложката за писане имаше две автоматични писалки и нож за писма. От другата страна бяха подредени три рамкирани снимки. Едната беше сватбеният портрет на Рей и Мари. На другата Рей полагаше клетва като губернатор.

Третата беше малка, черно-бяла, и на нея се виждаше Рей в нещо като болнична стая. Беше заснет в профил, притиснал до гърдите си новородено. Вдигнах снимката и я разгледах внимателно. В нея имаше нещо странно, което не можех да определя в момента. Оставих я и отново прекосих апартамента, този път по посока към кухнята. Тъкмо се питах дали ще имам достатъчно време да претършувам цялото жилище, когато забелязах на стената до хладилника една кука. На нея висяха връзка ключове; върху ключодържателя имаше залепено етикетче с надпис: КАДИЛАКЪТ НА РЕЙ. Грабнах ключовете и слязох тичешком в гаража по задното стълбище.

Кадилакът си стоеше до празното място, предназначено за лексуса на Мари. Отворих вратата и седнах зад волана. Колата беше луксозно обзаведена, с кожен салон и всички възможни екстри. Имаше и максимално усъвършенствана навигационна система. Запалих двигателя и натиснах един бутон от менюто, на който пишеше ПРЕДИШНИ ПЪТУВАНИЯ. На екрана се появи списък с адреси и дати. Последното пътуване бе регистрирано преди две години — точно седмица преди произнасянето на присъдата. Той бе задал два адреса: Уест Хикъри Стрийт № 741 в западното предградие „Хинсдейл“ и Кабът Стрийт № 23 в съседното предградие „Кларендън Хилс“. Записах и двата на лист хартия и огледах набързо вътрешността на колата. Всичко беше чисто. Просто за идеята отворих и багажника. Празен. Повдигнах дъното, като очаквах да видя отдолу резервната гума, но вместо нея намерих метална кутия с ключалка. Ключалката не беше пипана, което ми казваше, че федералните или не бяха забелязали кутията, или бяха открили ключ за нея. Познавайки ги, предположих, че е първото.