Читать «Съветът на злото» онлайн - страница 86

Анди Бригс

— Получаваме сигнал — обади се един от техниците.

— На екрана! — нареди Базилиск.

Сателитната карта изчезна в единия край на екрана, а на нейно място се показа видео. Появиха се осем необичайни фигури — Съветът на злото.

Една от фигурите проговори със съскащ глас:

— Разкрихме истинските ти намерения, Базилиск! Истинският ти план, не лъжите, с които оплете правителствата по света! Това е лудост!

— Доктор Темпест те предаде! — чу се женски глас с отсянка на самодоволство. — Разказа ни всичко. Заби нож в гърба ти, за да получи разрешение за собствения си план!

Базилиск се ухили мазно.

— Нима мислехте, че съм толкова луд, че да превърна земята в прашно бунище? И за какво ми е? Смятам да излича Villain.net и жалкия ви Съвет от лицето на планетата!

— Няма да ти се размине!

— Вече ми се размина. И понеже съм един от малкото хора, които знаят, че щабът ви се намира в кратера на изгаснал вулкан, най-сетне ми хрумна как да се справя с всичките ви модерни системи за защита. Без никакви ракети и многобройни армии. Чисто и просто ще взривя бърлогата ви изпод краката ви, докато вие треперите от ужас!

— Пак ли заплашваш да унищожиш света?

— Погрижих се да построя собствената си база в онзи вулкан, който ще ми позволи да нанеса възможно най-могъщ удар върху щаба ви. Инженерите ми се трудиха неуморно, за да запушат каналите с магма и да спрат изригването на останалите вулкани. Налягането на земята ще достигне такива мащаби, че угасналият ви вулкан ще се събуди като по чудо. После с помощта на увеличената мощ на Хънтър ще завладея Hero.com и единствените суперсили, останали на разположение. Нищо във вселената не може да ме спре!

Базилиск се изпъчи при мисълта колко е важен. Натисна един бутон и изключи връзката със Съвета. Обърна се към един техник:

— Изстреляйте сондата.

Но нищо не се случи. Базилиск забеляза, че трима от техниците са залепнали за столовете си в големи балони лепкава смола, която бе омотала ръцете им и покриваше устата, за да не викат.

Базилиск се обърна и видя четвъртия техник, застанал до него с вдигнато оръжие със смола. Объркването на Базилиск изчезна, когато дрехите и кожата на човека се размърдаха и се преобразиха в подобен на влечуго силует, а след това — в млад мъж, облечен в черно. Хамелеон.

— Съветът се включи тъкмо навреме, не мислиш ли? Лудостта ти ще спре дотук!

Сигурно и лъвът чувства същото вълнение, когато дебне плячката си, помисли си Джейк, а пясъкът проскърцваше под ботушите му. Засиленото му зрение му позволяваше ясно да вижда фигурите между дърветата, наподобяващи на коледни светлинки. Нямаше къде да се скрият. Над взривените морски зверове зад него се издигаше стълб черен дим и замърсяваше чистия тропически въздух.

Земята се разтърси. Джейк погледна нагоре. Зад свитите тела на Блюстителите от ръба на вулкана се плъзна ярка струя червена лава.