Читать «Съветът на злото» онлайн - страница 74

Анди Бригс

— Както и да е, какво общо има всичко това с мен? Защо проявявам реакция?

— Очевидно се пристрастяваш към силите. Тялото ти заяква от енергията, която получаваш с всяко успешно сваляне. И когато силата започне да отслабва, тялото ти иска още. Всъщност започва бавно да се изключва, докато не свалиш още сили. Беше в безсъзнание за два часа и през това време нашият лекар трябваше бавно да те захранва с различни сили от Villain.net, за да те стабилизира.

— Значи, ако спра да свалям сили, ще умра?

— Не знаем със сигурност… но изглежда вероятно.

Джейк се ужаси. За една седмица беше загубил семейството си, беше станал международен терорист, приятелите му го бяха предали, а сега се пристрастяваше към наркотика на суперсилите, който трябваше да продължава да използва, за да остане жив.

Той седна отново на леглото.

— Но защо аз?

— Сложно е.

— Пробвай да ми обясниш! — озъби се Джейк. В гласа му имаше нотка, която не беше чувал преди — нещо, което загатваше за първична ярост.

Базилиск направи една малка крачка назад. Джейк се запита дали злодеят всъщност не се страхува от него.

— Отправих възражение пред Съвета срещу техните методи за набиране на нови таланти, както и срещу тяхното настояване всеки злодей, който иска да създава хаос, да получава разрешение първо от тях — да не би планът му да е в разрез с този на някой друг. Идеята им е — какъв е смисълът да обираш злато от трезор в Швейцария, ако знаеш, че в същия момент друг злодей се готви да изстреля смъртоносен лъч и да унищожи тази страна заедно с теб!

— Имат право — каза Джейк.

Базилиск повиши глас, което накара Джейк да подскочи.

— Това е глупава система! Да не искаш да кажеш, че ако реша да завладявам света, ми трябва разрешително? Нима това е злодейско? Някаква си бюрократщина — обида към хаоса и безредиците!

— Значи затова те изхвърлиха?

— Аз зарязах скъпоценните им правила и напътствия. Имах си свои амбиции. Амбиции, които изискваха премахването на каквато и да е намеса на Съвета.

— Все още не мога да разбера какво общо имам аз?

— Ти беше една от причините да напусна, Хънтър. — По лицето на Джейк се изписа изненада, последвана от пронизителния кикот на Базилиск. — Известен ли ти е терминът микрофония — когато микрофон или китара са разположени срещу колоната, в която са включени, се получава пронизващ ухото звук? Става така, защото същият сигнал се върти в кръг. И при всеки цикъл се произвежда изкривена версия на оригинала.

Любимата група на Джейк „Айрънфист“ постоянно използваше микрофония. Китаристите им винаги позираха пред огромни тонколони. Но той още не разбираше каква беше връзката.

— Виж какво, стига си ми говорил с недомлъвки, просто ми кажи.

— Част от теб вече е във Villain.net и чрез свалянето оттам ти си създал постоянен цикъл на усилване на суперсилите си.

Джейк се озадачи още повече.

— Как може да съм част от уебсайт, който никога не съм виждал? Това е лудост!

— Аз участвах в създаването на Villain.net. За твое съжаление ти и аз имаме нещо общо — нашето ДНК.