Читать «Съветът на злото» онлайн - страница 25

Анди Бригс

— Звучи ми твърде объркано. Не се ли случва пътищата ви да се пресекат или да ви хрумне една и съща идея?

Базилиск изсумтя. Джейк усети, че е засегнал деликатна тема. Изминаха няколко секунди, преди Базилиск да продължи.

— Броят ни намалява и прозряхме, че ако се обединим, можем да привлечем нови хора в нашите среди. Опитахме няколко начина да привлечем хората, но всички се провалиха. Пренесохме се в киберпространството и пробвахме и там, но техниките ни бяха примитивни и се наложи да ги изоставим. От дигиталната пепел се роди Villain.net — идеалната примамка за млади умове, които лесно се впечатляват. Не мислиш ли?

— Колко злодеи като теб има в момента?

— Вероятно искаш да кажеш злодеи като нас. Злодей е такова тесногръдо клише. Просто имаме собствено мнение. И когато то е в разрез с лустросаните убеждения на мнозинството, те ни заклеймяват като злодеи.

— Ами доброто и злото?

— Битката не е между доброто и злото. Такава не съществува. Това е битка на волята, битка за власт. Ще победи онзи, който е достатъчно смел и съобразителен. Когато две държави воюват, можеш ли да кажеш коя е добрата и коя — лошата? Населението на всяка е убедено, че борбата му е справедлива. Ти би ли нарекъл себе си зъл?

Джейк се замисли и си представи ужасените лица на учените, когато бе запалил лабораторията. Бе ги оставил да се измъкнат през задната врата. Може да беше много неща, но не беше убиец. Надяваше се Базилиск да не е видял какво бе направил.

— Ясно е, че не съм зъл — отвърна той.

— Така ли? Ти си боец. Хората се страхуват от теб. Носиш беди на хората около себе си, а властта ти доставя удоволствие. Нали? Властта над бедните дечица в училището, както и над сестра ти. — Джейк го изгледа подозрително — значи знаеше, че има сестра. Какво още знаеше този подлец? — Властта над живота на онези учени.

Джейк трябваше да признае, че чувството бе приятно.

— Villain.net всъщност е посветен на властта. Имам амбицията да завладея света, да го оформя според своите разбирания. Наполеон е бил същият, но това не го прави злодей.

— Както и Хитлер — сопна се Джейк и се благодари наум, че все пак бе запомнил нещо от часовете по история.

— Навремето обаче мнозина смятали Хитлер за герой, за мъжа, който ще съживи Германия. Когато видели тъмната му страна, вече било твърде късно. Историята се определя от победителите, не от победените.

На Джейк му хрумна нещо.

— Тогава трябва да има и супергерои?

Базилиск изсумтя с насмешка.

— Според властите, да. Сред тях е и Невидимата бригада — те уж са добрите, въпреки че не плащат данъци и също не биха се спрели пред нищо, за да получат онова, което искат. Просто го правят в името на закона и реда — Базилиск удари по таблото с юмрук и кокалчетата му оставиха вдлъбнатина.

— Героите същите способности ли имат?

— Подобни, но не съвсем същите. Искат да оформят света по свой вкус — точно като нас. Има една стара шега — кой охранява охранителите?