Читать «Спілка рудих» онлайн - страница 2

Артур Конан Дойль

Проникливий погляд Шерлока Холмса відразу зафіксував моє заняття, він кивнув мені головою і посміхнувся.

- Звичайно, кожному ясно, - сказав він, - що наш гість колись займався фізичною працею, що він нюхає тютюн, що він франкмасон,75 що він побував у Китаї і що останнім часом йому доводилося багато писати. До цих очевидних фактів я не можу нічого більше додати.

Містер Джабез Вілсон випростався в кріслі і, не відриваючи вказівного пальця від газети, витріщився на мого приятеля.

- Яким чином, містере Холмсе, ви про все це довідалися? - спитав він. - Звідки ви знаєте, наприклад, що я займався фізичною працею? І справді - я починав корабельним теслею.

- Ваші руки розповіли мені про це, мій дорогий сер. Ваша права рука більша від лівої. Ви працювали нею, і м'язи на ній більш розвинені.

- А що нюхаю тютюн? А франкмасонство?

- Про франкмасонство здогадатися й зовсім легко, бо ви, всупереч суворому статуту свого ордену, носите шпильку для краватки із зображенням дуги й кола.

- Он воно що! Я й забув про неї… Але як ви здогадалися, що мені доводиться багато писати?

- Про що ж інше можуть свідчити ваш заяложений до блиску правий

рукав і витерте сукно біля лівого ліктя!

- А Китай?

- Лише в Китаї могла бути витатуйована рибка, що красується на вашому правому зап'ясті. Я вивчав татуювання, і навіть дещо писав про це. Звичай фарбувати риб'ячу луску в ніжно-рожевий колір поширений саме в Китаї. А побачивши китайську монету на ланцюжку вашого годинника, я остаточно переконався, що ви були в Китаї.

Містер Джабез Вілсон голосно зареготав.

- Он воно що! - сказав він. - Я спершу подумав, що ви хтозна якими мудрованими способами вгадуєте, а виявляється - це так просто.

- Я починаю думати, Вотсоне, - сказав Холмс, - що зробив помилку, пояснивши, яким чином я дійшов своїх висновків. Як вам відомо, «omne ignot u m рго magnifico»,76 і моїй скромній славі загрожує катастрофа, якщо я буду такий відвертий… Ви знайшли оголошення, містере Вілсоне?

- Знайшов, - відповів той, тримаючи товстий червоний палець посередині газетного стовпця. - Ось воно. З цього все й почалося. Прочитайте самі, сер.

Я взяв у нього газету і прочитав:

Спілка рудих

Виконуючи заповіт покійного Ієзекії Гопкінса з Лебанона, Пенсільванія (США), відкрито нову вакансію для члена Спілки. Пропонується платня - чотири фунти стерлінгів на тиждень за суто номінальну службу. Кожний чоловік з рудим волоссям не молодший двадцяти одного року, при розумі й у добрій пам'яті, може виявитися придатним для цієї роботи. Звертатися особисто до Дункана Росса в понеділок, об одинадцятій годині, в контору Спілки, Фліт-стріт, Попс-корт, 7.