Читать «Смърт заради смъртта» онлайн - страница 174

Александра Маринина

Има адреса и телефона на Шитова. У него е и втората ампула с цианид. Сякаш предусещаше нещо тогава, та помоли Галактионов да му намери две ампули. Така, това трябва да е достатъчно, за да осъществи замисъла си. Сега трябва да си разпредели времето. Утре до обяд е на работа. После обеща на жена си да пазаруват. След това може да откара жена си на вилата и да се върне в Москва. Ако подреди всичко правилно, утрешната вечер ще му бъде достатъчна, за да изпълни замисленото. И още същата вечер да се върне на вилата. Лисаков сега живее сам, жена му замина за друг град да види родителите си. Значи каквото и да се случи, никой няма да потвърди алибито му.

Погледна едрите си ръце върху волана и с удоволствие забеляза, че не треперят. Беше съсредоточен и спокоен, уверен в себе си и в точността на планираното. Ще се справи. Може да отклони опасността от себе си, да завърши прибора, да получи парите и чрез тях — свободата си. Именно в такава последователност и с такъв резултат.

Поседя още няколко минути, отпуснат и със затворени очи, после неохотно заключи колата и влезе във входа.

Петнайсета глава

Всичко наоколо напомняше, че днес е кратък предпразничен ден. През цялата година в Москва имаше много цветя, но беше трудно да се предположи, че може да са ТОЛКОВА! Почти всички мъже отиваха на работа с букети, които купуваха край близките станции на метрото, а след няколко часа жените щяха да понесат същите тези цветя от работата си към къщи. В подлезите, сякаш изпод земята, бяха изникнали нови сергии с парфюмерия, козметика, галантерия и чорапогащници, любовните романи с ярки корици буквално се разграбваха, а бързащите за работа жени изглеждаха, сякаш отиват в скъп ресторант, но по някакво досадно недоразумение са се разминали с лимузините си.

Рано сутринта Вадим Бойцов получи изработените по отпечатъците ключове от апартамента на главния разработчик. Литвинова му каза, че стопанинът на апартамента след работа заминава на вилата си, тъй като жена му е поканила за празника дъщеря им и зет им, както и неговите родители. За съжаление в жилището има куче, затова не бива да влиза там, докато стопаните са на работа. Трябва да почака те да откарат кучето на вилата.

Посещението на жилището на разработчика се отлагаше за следобед и Вадим реши да осъществи замисленото — да отиде до Източния район, та с очите си да се убеди в това, което му бе разказала Каменская.

Паркира колата си близо до метрото, повървя пеша няколко пресечки и се озова пред сградата на Института. На това място примките на картата се пресичаха. Повъртя глава, за да се ориентира за посоката, която му трябваше, и бързо закрачи към красив многоетажен хотел. Вадим разбираше, че е избрал за експериментите си не твърде подходящо време — сутринта на предпразничен ден. Дори ефектът, за който говореше Анастасия, да съществува, сега най-трудно ще го забележи. Злобата и агресията се пробуждат вечер, когато човек е уморен и раздразнен след работа или след като е пийнал. Но Бойцов нямаше търпение поне да започне да проучва нещата. Дори не бе очаквал, че разказът за „обратната примка“ ще го развълнува толкова.