Читать «Смърт заради смъртта» онлайн - страница 173

Александра Маринина

Но — временен. Ами ако Шитова се отрече от думите си? Ако погледне Лисаков по-внимателно и разбере, че е сгрешила? Разбира се, това далеч не означава, че след това ще идентифицира истинския престъпник, когото бе видяла като гостенин на Галактионов. Добре, ще пуснат Лисаков, но това още не е краят на света. Ще продължат да търсят. Лошото е, че ще продължат да се въртят из Института. От тази ситуация трябва да се извлече максимална полза, и то по-бързо, докато никой не се е сетил, че е станала грешка. Колко е хубаво, че утре ще работят само половин ден, а вдругиден е празник. Цялата работа ще спре, а за четвъртък той трябва да направи така, че никой да не се усъмни във виновността на Гена. Интересно, как са успели да свържат Шитова с Института? Това не биваше да става. Но как е станало? Къде е допуснал грешка? Сигурно идва от цианида. Да, разбира се, цялата работа е в цианида. Когато Галактионов му предаде ампулите, първата му работа беше да погледне маркировката — забеляза, че ампулите са произведени в същия завод, откъдето идват доставките за Института. Тогава това не му хареса, но нямаше избор. Явно, когато са работили върху убийството на Галактионов, милиционерите са видели в Института същите ампули и са решили, че трябва да търсят убиеца тук. Общо взето, правилно са решили, но не намериха точния човек.

А може да е станало и другояче. Нали се оказа, че Шитова е приятелка на онази белезникавата от милицията. А женорята са си женоря, дори детективките. Споделят си всичко. Онази мадама може да е казала на Шитова, че търси убиеца сред служителите на огромен институт и да й е показала цяла купчина снимки — ето, виж колко е трудно да се спрем на един от двеста души. А Шитова да е погледнала и да е разпознала Лисаков. Възможно ли е да е станало така? Малко е вероятно, но е възможно. Случват се какви ли не съвпадения, дори случаят с цианида е пример за това. Не е ли съвпадение и обстоятелството, че Шитова и детективката се оказаха приятелки? И още как. Ами дето Шитова се довлече вкъщи, когато той беше там с Галактионов, а не половин час по-късно — това не е ли съвпадение?

Добре, не е толкова важно защо арестуваха Лисаков. Важното е, че го арестуваха и това трябва да се използва. Служителите на милицията казаха под секрет, че Лисаков ще си остане вкъщи срещу подписка, защото килиите са препълнени, няма място за нови арестанти. Само преди седмица Генка непременно щеше да се озове зад решетките, но сега във връзка с интензивното издирване на убиеца на телевизионния журналист милиционерските наряди и патрули са подсилени, ловят всякакви престъпни боклуци и ги хвърлят в килиите. Претъпкали са ги. Всичко е закономерно: колкото повече милиция е задействана, толкова по-гъста става мрежата, а колкото по-гъста е мрежата, толкова и уловът е по-богат.

Трябва да определи крайната си цел, а после да обмисли как да я постигне. Трябва да направи така, че Шитова да не се сепне изведнъж, да не разбере, че е сбъркала, като е посочила Лисаков. За целта трябва тя да замлъкне завинаги. Освен това трябва да обвинят в това Лисаков, който, слава богу, си е вкъщи и може свободно да се движи из града. Подписката му забранява само да излиза извън града, а от апартамента — защо не, колкото си пожелае.