Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 7

Антъни Блонд

СЕСТЕРЦИИ — най-разпространената в Рим парична единица със стойност четвърт денарий.

СУБУРА — най-бедняшката част на Рим, което обаче не пречело там да се намира фамилният „domus“ на Цезар; многоезичен квартал, в който живеели и евреи и където била издигната първата синагога.

СЪЮЗНИЦИ НА РИМ — титла, давана на приятелски на Рим град на Италийския полуостров; по-отдалечените държави били наричани „приятел и съюзник на римския народ“.

ТАЛАНТ — около двадесет и пет килограма метал, не задължително злато или сребро.

ТОГА — впечатляваща, но доста неудобна одежда, носена от римските граждани при официални случаи; нещо като голяма хавлия, придържана с лявата ръка. Колийн Макълох доказа, че така нагизденият римлянин не можел да носи бельо, тъй като не би бил в състояние да пикае. Всички тоги били един размер и винаги се правели от лека вълна, но били украсявани различно за императорите, триумфиращите генерали, магистратите и жреците; онези, които били в траур, носели черни тоги.

ТРИБИ — общо тридесет и пет на брой, шестнадесет от които били старите патрициански родове.

ТРИБУН — длъжностно лице. Терминът се използвал за военни, магистрати, старши цивилни служители на хазната и изборни представители на плебеите, имащи право на вето. Императорите си осигурили правата на трибуните и така се сдобили с изключителна власт.

ТРИУМФ — гласуван от Сената парад за победоносен генерал; по време на триумф Рим празнувал, валял се в собствената си слава, яденето, пиенето, плячката и кръвта на враговете си. Често триумфът бил встъпление към преврат; Август ограничил триумфите, а Нерон ги извратил — нещо, което се оказало фатално за него.

ТУНИКА — стандартна мъжка горна дреха с цветни ивици, съответстващи на положението на човека. Така наречената tunica modesta била обличана от християните, изгаряни за градинските увеселения на Нерон.

ФАСЦИИ — открито афиширан символ на властта в Рим. Сноп брезови пръчки бил носен пред магистрата от ликтори, чийто брой зависел от положението на служителя — от двама за едил до двадесет и четирима за диктатор. Извън т.нар. pomerium (граница) на Рим в снопа се затъквала и брадва, означаваща, че магистратът може не само да бие, но и да екзекутира…