Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 3

Антъни Блонд

Днес Древен Рим не ни изглежда тъй древен или така далечен. По дух той много прилича на Манхатън от началото на 20 в. — многоезичен, много богат и много беден, а с политическите си машинации и скандали — на съвременния Вашингтон, столицата на днешната най-голяма световна сила.

Тази книга представя личната гледна точка на един аматьор и поради това неизбежно ще съдържа неточности, за които се извинявам предварително. Обикалял съм римските останки в Англия, Франция, Италия и Израел (веднъж с покойния генерал Ядин). Издадох книга за Афродизиас, но още не съм бил там; не съм видял много и от римското присъствие в Северна Африка, а вместо това се задоволих с прекрасния труд на Сюзън Рейвън. Докато обикалях Циркус Максимус в Рим, забелязах, че едната му страна е издълбана в скалата на Авентинския хълм, и ми се стори, че чувам глъчката на тълпата, която от рано сутрин се бори за свободните места за състезанията с колесници и не дава покой на Калигула, опитващ се да спи в двореца си, отсреща на Палатин.

РЕЧНИК

AGER PUBLICUS — принадлежаща на държавата земя в Италия и провинциите, давана под наем от цензорите или отпускана на ветераните.

CUNNUS — женски полов орган, в преносен смисъл развратница; думата е в основата на английската дума „cunt“ и френската „con“.

CURSUS HONORUM (почетен път) — четирите стъпала на политическата кариера — сенатор, квестор, претор и консул.

DELATOR (клеветник, обвинител) — гражданин, който изобличава друг гражданин, обикновено заможен, с цел да си спечели благоразположението на властимащите и да получи материална облага (вж. MAIESTAS).

DIGNITAS — жизненоважно качество за всеки римлянин без оглед на положението му — неговата репутация, достойнство, възвишеност. Именно заради него Цезар прекосява Рубикон.

LEX (закон) — напр. Lex Pompeia, наречен така на името на Помпей Страбон и приет от плебейското събрание, който дава избирателни права на жителите на Цизалпийска Галия. Законите се записвали върху бронз или камък и се пазели в храма на Сатурн.

MANUMISSIO — актът на освобождаване на роб. На теория освободеният роб ставал римски гражданин, но обикновено бил прекалено беден, за да гласува, и попадал в лишената от избирателни права класа.

MENTULA — правилната латинска дума за мъжки полов орган (вж. PENIS).

PATERFAMILIAS — глава на семейството, който в ранния период можел да екзекутира дъщеря си, ако открие, че е пила вино, или да продаде сина си в робство. Когато му се наложило, Август се възползвал от тези ужасни древни права.

PATRES CONSCRIPTI (първоначално „patres et conscripti“) — сенатори (или стари и новозаписани членове на Сената), титла, напомняща дълбоката им древност.

PENIS — (вулгарно) название на мъжки полов орган (вж. MENTULA).