Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 143

Антъни Блонд

52

Преди войната езикът на физиката например бил немският; днес италианецът, който чете лекция по физика в Милано, трябва да говори английски, ако иска името му да попадне в научните издания.

53

Такъв е бил и самият Нерон. Той написал поема за женствеността на някой си Афраний Квинтиан, която така засегнала героя, че той се присъединил към заговора на Пизон.

54

Доста разпространена практика в античния свят; между другото при позата на „героична голота“ при статуите се допуска съвсем малко окосмяване над гениталиите.

55

Последният му биограф също не успял да го направи. Този откъс за нравите на върхушката от републиканската епоха е взет от Donald Earl, The Age of Augustus, Elek, 1968.

56

Сградата, която виждаме днес, е дело на император Адриан, по-голям строител дори от Август, който поставил скромния надпис М. AGRIPPA COS. TERTIUM FECIT (Построено през третото консулство на Марк Агрипа).

57

Светоний отбелязва: „Скромният му вкус по отношение на покъщнината и мебелите се вижда от запазените и до днес ложета и маси, повечето от които едва ли биха задоволили стандарта за изисканост, който се очаква и от обикновения човек.“

58

Reay Tannahill, Food in History, Stem & Day, New York, 1973.

59

Такъв бил младият Юлий Цезар.

60

Превод Г. Кацаров и Б. Геров. – Б. пр.

61

Вид пшеница (Triticum spelta). – Б. ред.

62

Jerome Carcopino, A Rome a I’apogee de l’Empire, Hachette, 1939.

63

Един денарий се равнява на четири сестерции – Б. пр.

64

Domina – поне в римската литература – е по-скоро шеф, отколкото подчинен. Женомразецът Ювенал предупреждава – „Няма да направиш никакъв подарък, ако жена ти го забрани; няма да продадеш нищо, ако възрази; няма да можеш да купиш нищо без нейно съгласие.“ Една съпруга била толкова стисната, че мъжът й трябвало да даде на свой приятел сребърната си купа за бръснене, докато тя спяла, и след това да твърди, че била открадната. Жена с голяма зестра имала силни позиции, тъй като можела да я вземе със себе си при следващия съпруг, после при следващия и така нататък… (някои жени били женени по пет пъти). Разводът бил лесен. Мъжът казвал на жена си Tuas res tibi agito („Вземи си нещата“) и тя също отговаряла с (официалната) формула Tuas res tibi habito („А ти си задръж своите“).

65

Нужно било пълно съсредоточаване за запазването на тогата при ходене, при разгорещен диспут или сред блъскащата се тълпа. Дори само тежестта й била непоносим товар.“ (Jerome Carcopino, Life in Ancient Rome, Routledge, 1946.) Едно от хубавите неща на лятото било, че тогата можела да бъде захвърлена в мига, в който човек се добере до вилата си.

66

Някои магистрати не се връщали; най-ранният (четлив) надпис в Англия е върху един надгробен камък на претор, който умрял по време на служба; камъкът бил издигнат от съпругата му и бе открит неотдавна край станцията на метрото при Тауър Хил, където днес е изложено негово копие.