Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 133

Антъни Блонд

Квинт се заема с клиентите си (подобно на него, всички са в тоги, но някои са доста овехтели и са в различни цветове, без определени белези) един по един, в зависимост от положението им. Типичният прием на патрон може да включва претор (който да помага при предизборната кампания), трибун, конник (предлагащ инвестиция в корабен товар коприна), поет, художник (чул, че Квинт смята да строи частна баня), архитект (поради същата причина), един-двама пройдохи, един или двама либертини и дори роб. Всички трябвало да се обръщат към него с dominus (господар); всички щели да получат нещо, пък било то и само покана за вечеря; на някои им се казвало да се върнат по-късно, за да получат своето, тъй като Квинт се нуждае от тях през деня, за да му помагат при пазаруването, а днес освен другото ще се купува и нов роб. В Рим за покупките и получаването на дневната дажба жито грижа имали мъжете, независимо от общественото им положение. Те винаги излизали от дома си — жените го правели рядко. Съпругите на бедните имали своите задължения, а на богатите трябвало да се задоволят с клюки, да кроят интриги (социални и сексуални), да наглеждат парите и да замислят развод, който често се предизвиквал именно от тях.

Квинт вече е готов да иде на Форума, на около миля от дома му. Не се качва в креслото или носилката, носена от шестимата здрави германци в алени ливреи, а решава да се разходи — макар и малко хладен, денят е чудесен. За облечен в тога човек това е сериозно начинание и Квинт, с по един любим клиент от двете си страни, със счетоводителя, който държи кесията му и със слугите, разчистващи пътя пред него, се озовава в центъра на една внушителна малка процесия. Ако случайно срещне консул с вървящите пред него ликтори, ще спре и ако носи шапка, ще я свали. Ако види приятел или равен, ще го прегърне прочувствено. (Често се посочва, че точно по този начин високопоставените римляни си предавали настинките един на друг.)

Макар да е обикновен ден без фестивал и игри, Форумът е претъпкан. Събрали са се комарджии, играещи на зарове, просяци (сред които се вижда войник с дървен крак), наети клакьори, аплодиращи не особено убедително някакъв мъж, декламиращ изплагиатствани от Вергилий стихове, група шумни типове в ленени дрехи и бръснати глави, предвещаващи края на света, мъж с голям поднос с хлябове и друг, бутащ малка количка с огромен калкан в нея. Квинт импулсивно купува рибата. След кефала калканът е най-скъпата риба в Рим и несъмнено ще впечатли главния си гост довечера — квестор, който току-що се е завърнал от обиколка в Британия и сега е в хазната.