Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 103

Антъни Блонд

Като цяло Рим бил изграден от бетон (opus concretucum), изливан между дървени летви, както се прави и днес, от поставян хоризонтално шуплест кремав варовик (чупел се, ако се постави вертикално) и туфа; тези материали не могат да горят. Пътищата били застилани с тъмносива вулканична скала от хълмовете на Алба. При по-богатите сгради тези материали се покривали с мазилка и девет различни вида мрамор — жълт, оранжев и розов от Либия и Евбея, кървавочервен и яркозелен мрамор, оникс и порфир от поречието на Нил. Подобно на всички завоеватели (в това отношение били първи) римляните украсявали столицата си с артефакти на победените; купували и грабели. Почитали, понякога в буквалния смисъл, атински статуи от 5 в. пр. Хр.; съществува каталог на седемдесет и четири велики произведения от този период, дело на гении като Праксител. (Рим бил пълен с антики и фалшификати. Репродуцирането на прочутите статуи на гръцките ваятели се превърнало в индустрия и истинската творба трябвало да бъде „без восък“ (sine cera), откъдето е и английската дума за честен — sincere.

Август построил форума „по-тесен, защото не се решил да отнеме от собствениците съседните домове“ (Светоний), с храмове на Марс, Юпитер и Аполон. Тези сгради не били построени с една-единствена цел като нашите църкви, защото богослуженията на един или друг култ били нередовни; те служели като места за събиране, за избиране на съдебни заседатели и като архиви и библиотеки. Държавната хазна се пазела в храма на Сатурн. Курията, където се събирал Сенатът, изгоряла при погребението на Клодий през 52 г. пр. Хр., построена отново от Цезар, после отново опожарена и този път реставрирана от Август. Често се случвало през този период Сенатът да се събира в някой храм.

Август окуражавал фамилията си, най-вече Ливия и дъщеря й Юлия (макар да съборил извънградската й вила под предлог, че е прекалено грандиозна), а също така богатите си приятели и протежета да строят и разкрасяват. Племенникът му Марцел построил театър (голяма част от него е запазена и до днес до синагогата от 19 в. на брега на Тибър), който побирал 17 000 зрители; първият каменен театър обаче бил построен от Помпей, който сам се нарекъл „Велики“ на двадесет и две годишна възраст. За жалост качеството на забавленията не съответствало на великолепната обстановка; поставяли се предимно повърхностните комедии на Плавт и откровено неприлични водевили; Рим така и не създал големи драми — поне не и сценични. Агрипа, приятел, съюзник и зет на Август, построил първия Пантеон, може би най-прекрасната антична сграда в Рим; официално той бил посветен на всички богове, но, естествено, истинският мотив зад всички тези величествени постройки бил прославянето на самия Рим и неговите владетели.