Читать «Силата на настоящето» онлайн - страница 78

Екхарт Толе

Откъм позитивната страна, вие сте “влюбени” в партньора си. Отначало това е състояние, което носи дълбоко удовлетворение. Чувствате се по-живи от всякога. Изведнъж съществуването ви е придобило смисъл, защото някой има нужда от вас, иска ви, кара ви да се чувствате специални и вие правите същото за него или нея. Когато сте заедно, чувствате пълнота. Това усещане може да бъде толкова силно, че целият останал свят да избледнее и да загуби значение.

Може обаче вече да сте забелязали, че в това наситено чувство има елемент на недостатъчност и прилепчивост. Пристрастявате се към другия. Той или тя ви въздейства като наркотик. Когато го имате, се изстрелвате във висините, но дори мисълта, че може да го загубите, ви изпълва с ревност, собственически инстинкти, опити за манипулиране посредством емоционално изнудване и обвинения. Това е страхът от загуба. Ако другият наистина ви напусне, това може да причини още по-силна неприязън или дълбока скръб и отчаяние. Само за миг любящата нежност може да се превърне в яростно нападение или ужасна скръб. Къде отива любовта? Може ли тя да се превръща за миг в своята противоположност? И изобщо това любов ли е било, или просто пристрастяващо привързване?

ПРИСТРАСТЯВАНЕТО

И ТЪРСЕНЕТО НА ЦЯЛОСТНОСТ

Защо се пристрастяваме към друг човек?

Причината романтичната любовна връзка да бъде толкова силно и всеобщо желано изживяване е в това, че тя привидно носи освобождение от дълбоко вкоренения страх, недоимък и непълнота, които са присъщи на човека в неговото заблудено и непросветлено състояние. Това състояние има както физическо, така и психическо измерение.

На физическо равнище вие очевидно не сте цялостни и никога няма да бъдете — или сте мъж, или сте жена, тоест половинка от цялото. На това ниво търсенето на цялостност — връщането към единността — се проявява като привличане между мъжете и жените, нужда на мъжа от жена, а на жената — от мъж. То е почти неустоим стремеж за свързване с противоположния енергиен полюс. Коренът на този физически стремеж е духовен: жажда да се сложи край на двойствеността, завръщане към състоянието на цялостност. Сексуалната връзка е най-голямото приближаване до това състояние на физическо ниво. Затова тя носи най-голямо удовлетворение от всички изживявания, които може да предложи физическият свят. Но сексуалното единение е само кратък поглед към цялостността, миг на блаженство. Докато го търсите несъзнателно като средство за спасение, търсите край на двойствеността на нивото на формата, където не можете да го намерите. Виждате за миг рая, колкото това да ви развълнува, но не ви е позволено да живеете там и се озовавате обратно в отделното си тяло.