Читать «Силата на настоящето» онлайн - страница 5

Екхарт Толе

За щастие, има водачи и наставници, които да ни помагат по пътя. Изумителната сила на Екхарт като учител и водач се крие не в способността и умението му да ни развлича със забавни истории, да превръща абстрактното в конкретно и да ни предлага полезни техники. Магията е в собствения му опит на човек, който знае. Затова зад думите му се крие сила, каквато излъчват само най-прочутите духовни учители. Тръгвайки от дълбините на тази По-Голяма Действителност, Екхарт енергично проправя път, за да могат и други да го последват.

Какво би станало тогава? Със сигурност светът, който познаваме, ще се промени към добро. Ценностите ще се променят сред останките от изчезващи страхове, отнесени от водовъртежа на самото Битие. Ще се роди една нова цивилизация.

“Къде е доказателството за тази По-Голяма Действителност?” — ще попитате вие. Ето една аналогия. Представете си, че се съберат група учени и ви засипят с безброй научни доказателства, че бананите са горчиви. Но е напълно достатъчно да опитате банан един-единствен път, за да разберете, че бананите са съвсем различни. В крайна сметка доказателството не е в интелектуалните доводи, а в това да бъдете докоснати по някакъв начин от свещеното вътре във вас и извън вас.

Екхарт Толе умело открива пред вас тази възможност.

Ери, Пенсилвания, САЩ

януари 1998 г.

БЛАГОДАРНОСТИ

ДЪЛБОКО СЪМ ПРИЗНАТЕЛЕН на Кони Келоу за сърдечната ѝ подкрепа и за ключовата ѝ роля за превръщането на ръкописа в книга и появата ѝ на света. Удоволствие е да работи човек с нея.

Благодарности на Кориа Ладнър и прекрасните хора, които допринесоха за книгата, като ми дадоха пространство — най-ценния от всички дарове. Пространство да пиша и пространство да бъда. Благодаря на Адриан Брадли във Ванкувър, на Маргарет Милър в Лондон и на Анджи Франсеско в Гластънбъри, Англия, на Ричард в Менло Парк и на Рени Фрумкин в Сосалито, Калифорния.

Признателен съм на Шърли Спаксман и Хауърд Келоу за това, че прочетоха ръкописа на ранен етап и ми помогнаха с коментарите си, както и на хората, които любезно го прегледаха по-късно и изказаха мненията си. Благодаря на Роуз Дендуич за това, че обработи текста на ръкописа с неповторимата си ведрост и професионализъм.

И накрая, бих искал да изкажа любовта и благодарността си към майка ми и баща ми, без които тази книга нямаше да бъде написана, към моите духовни учители и към най-великия гуру — живота.

ВЪВЕДЕНИЕ

КАК СЕ РОДИ ТАЗИ КНИГА

Миналото едва ли може да ми бъде полезно и аз рядко мисля за него. Но ще ви разкажа накратко как станах духовен учител и как се появи тази книга.

До тридесетата си година аз живях в състояние на почти непрестанна тревожност, изпъстрена с периоди на самоубийствена депресия. Сега имам чувството, че говоря за някакъв друг минал живот, или за живота на друг човек.