Читать «Розповіді про композиторів» онлайн - страница 38

Леонтіна Александровна Бас

Наступного дня після приїзду Штольц і Верді сідають за інструмент у робочому кабінеті композитора. Вся обстановка свідчить про добрий смак господаря. Етажерка з книгами. Невеликий, але зручний секретер, — Улюблений рояль Верді. Терезіні дуже подобається Сант-Агата і домашній побут Верді — простота, безпосередність… Вона з нетерпінням чекав першої зустрічі з партією-роллю.

— Маестро, — звертається співачка до Верді.— Я така вдячна вам за запрошення, така рада…

— Ви ще мало були в нас — рано радіти, — жартома відповідає композитор. — Поживете — побачите, чи добре вам тут буде. А зараз — «Аїда», — і він розгортає клавір…

Журливо звучить прониклива мелодія. Поетична і виразна, вона передає ніжні почуття головної героїні опери — Аїди. Ця мелодія поступово завмирає, і «виповзає» нова зловісна сувора тема — тема жерців. Вона росте до грізного звучання, і, ніби вступаючи в боротьбу з цими похмуро-величними звуками, оркестр напружено й пристрасно-поривчасто «співає» тему Аїди. Спокійно-зосереджені акорди завмирають, завершуючи оркестрову інтродукцію до опери.

…Палац фараона. Розкіш покоїв неначе уособлює силу й могутність країни. Молодий начальник охорони палацу Радамес слухає розповідь верховного жерця: Єгипту загрожують ефіопи, і богиня Ізіда вже обрала того, хто поведе єгипетське військо на ворога. Радамес схвильований. Він пристрасно хоче бути полководцем Єгипту. В уяві Радамеса — картини тріумфального свята. Сяючі на сонці фанфари і труби приносять звістку про перемогу. Мрії про славу змінюються поетичною розповіддю про кохання до ефіопки Аїди. Радамес хоче повернути полонянці батьківщину. Ніжно й прозоро звучить романс Радамеса. Вокальна партія яскраво відтінюється оркестровим супроводом — спочатку флейтою, потім дуетом гобоя і фагота.

Мрії Радамеса переривав поява фараонової дочки — Амнеріс. Тему цієї гордовитої, владної дівчини ведуть скрипки. Амнеріс хоче знати таємницю кохання молодого воїна. Вона пильно вдивляється в його обличчя, стежить за його поглядом. Підозра Амнеріс падає на Аїду: полонянка збентежена, схвильований і Радамес. Гнівом і ревнощами охоплена Амнеріс — не їй, фараоновій дочці, а якійсь там ефіопці судилося бути коханою майбутнього полководця! Гірко оплакує свою долю Аїда…

Урочисті фанфари сповіщають про наближення фараона. Гонець розповідає єгиптянам про похід армії ефіопів на чолі з відважним воїном — царем Амонасро. Всьому народові оголошують волю Ізіди: єгипетські полки поведе Радамес. Велично й суворо співають єгиптяни свій гімн. Урочисто виряджають Радамеса. Амнеріс вручає полководцеві похідний прапор, усі бажають йому повернутися з перемогою. Натовпи людей ідуть за героєм.