Читать «Розвідник воюючої України» онлайн - страница 6

Ярослав Сватко

Але й цю, найважливішу частину програми 20–річний Степан Мудрик успішно виконує на тій частині української землі, де долею судилося йому почати свою революційну діяльність. Трохи пізніше у тій же книжці він згадує:

„Так надійшов 1939 рік. Нас кількох заходилися впорядковувати терен. Незабаром ми впорядкували один надрайон. Але зв'язку «догори» ми «зловити» не могли. Так ми й перебували без зверхництва.

Вишкіл в ОУН був поставлений досить добре. Головну увагу ми звертали на історію України, географію. Занадто мало було матеріялів про комунізм. Військовий вишкіл був поставлений так, що за деякий час член ОУН мав загальні основи військового знання, мав уявлення про організацію війська і майже опанований курс стріляння."

Давно передбачувана війна за новий переділ світу стала реальністю. Катастрофа польської міжвоєнної держави, ставлення суспільного шумовиння, яке задля власних, „шкурних" інтересів будувало під шовіністичними гаслами окупаційну державу на етнічних українських землях до оборони Польщі стало черговим уроком у світоглядній школі Степана Мудрика, уроком, якого могло дати лише саме життя.

„Мені було дивно, що від дня вибуху війни минуло всього яких десять чи одинадцять днів, а вже кругом таке безладдя. Втікачі йшли на схід, вели з собою ровери, мотоцикли, питали, чи далеко до румунського кордону. Наші селяни пересміхались між собою. Всім було дивно, що польські урядники, такі пишні та зарозумілі ще два тижні тому, втратили голову і йшли до Румунії не зовсім у тому напрямі, де Румунія справді була."

На цей час вишкільна система самоосвіти члена ОУН давала Степанові чіткі орієнтири: як жити та відповідно до яких пріоритетів приймати рішення у відповідальних моментах життя. Найцікавіше — він не бачив у цьому чогось надзвичайного, вважав, що такий світогляд повинен мати кожен свідомий український патріот. Більше того, у той час Мудрик вважав, що подібна світоглядна система мала б бути і в інших, особливо державних націй. Зустріч із польськими льотчиками, які відступали перед натиском німецької військової машини, вперше показала йому унікальність виховної системи ОУН.